Cerinţele Moscovei cu privire la NATO, mai ales cu privire la extinderea Alianţei în Europa, sunt ”complet inacceptabile”, denunţă Suedia, care nu este un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, ci un stat partener al blocului militar occidental, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu vom intra în NATO nici acum şi nici mai târziu, însă este o decizie în întregime suedeză care nu priveşte pe nimeni altcineva”, a subliniat într-un intervu acordat luni cotidianului Dagens Nyheter ministrul suedez al Apărării Peter Hultqvist.

Obiectivul propunerilor Moscovei este ”să creeze o sferă de influenţă rusă în care partea rusă exercită o influenţă asupra unor ţări din vecinătatea noastră apropiată. Şi noi am fi afectaţi, la rândul nostru, iar de aceea este complet inacceptabil pentru noi”, subliniază el.

Rusia a prezentat vineri propuneri ale unor tratate vizând o limitare drastică a influenţei Statelor Unite şi NATO în vecinătatea sa, în timp ce Moscova este acuzată de faptul că pregăteşte o ofensivă împotriva Ucrainei.

Cele două texte prezentate - unul cu privire la NATO, iar celălalt cu privire la Statele Unite - prevăd o interzicere a oricărei extinderi a acestei Alianţe militare şi înfiinţarea unor baze militare americane în ţări din fostul spaţiu sovietic.

Suedia, aşa cum subliniază Pete Hultqvist, nu plănuieşte să adere la NATO, însă s-a apropiat de Alianţă, la sfârşitul Războiului Rece, şi a dat astfel pagina neutralităţii sale stricte.

În pofida faptului că actualul Guvern social-democrat nu este favorabil, mai multe partide suedeze vor ca Suedia să subscrie la ”opţiune NATO”, la fel ca Finlanda vecină.

Această ”opţiune” permite o aderare accelerată.

În afara problemei sensibile a aderării, alte puncte ridică probleme părţii suedeze, precum solicitarea rusă ca militari NATO să nu se ducă pe tertoriul unor ţări care nu erau membre NATO în 1997.

”Noi nu vrem în mod categoric să avem un cadru sau ca alţii să decreteze cu cine ne putem antrena sau ce putem face noi împreună cu alţii”, a subliniat  Pete Hultqvist.

Statele Unite s-au declarat vineri ”pregătite să discute” propunerile ruse, în pofida faptului că ”documentele (prezentate de Moscova) conţin anumite lucruri pe care ruşii le ştiu inacceptabile”, a declarat un oficial american de rang înalt.

Rusia nu-şi poate ”impune punctele de vedere” NATO în privinţa securităţii regionale, a respins noul ministru german al Apărării duminică, într-o vizită în Lituania.

Înainte ca Rusia să prezinte documentele, Finlanda - o fostă provinciei rusă până în 1917 şi o ţară care are frontieră cu Rusia - a respins orice amestec în eventuala sa opţiune suverană de a adera la NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.