Suedia a primit asigurări din partea Statelor Unite că va beneficia de sprijin în perioada în care cele 30 de state membre NATO procesează o potenţială cerere de aderare la alianţă, a declarat miercuri, ministrul de Externe Ann Linde, la Washington, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suedia şi Finlanda au rămas în afara NATO în timpul Războiului Rece, dar anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi invazia rusă în Ucraina au determinat cele dpuă state nordice să îşi reconsidere politicile de securitate, aderarea la NATO fiind din ce în ce mai probabilă.

Ambele ţări sunt îngrijorate că ar fi vulnerabile în timpul unui proces de aplicare, care ar putea dura până la un an până când cererea va fi aprobată de toţi membrii NATO.

”Bineînţeles, nu voi intra în detalii, dar sunt foarte sigură că acum avem o asigurare din partea SUA”, a declarat Linde pentru televiziunea suedeză de la Washington, după întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken.

”Cu toate acestea, nu este vorba despre garanţii de securitate concrete, pe care le poţi obţine doar dacă eşti membru cu drepturi depline al NATO”, a adăugat ea.

Linde a refuzat să spună ce asigurări i-a oferit de la Blinken.

”Ar însemna că Rusia poate fi sigură că dacă va desfăşura orice fel de activităţi negative împotriva Suediei, pe care au ameninţat-o, nu ar fi ceva ce SUA ar permite să se întâmple... fără un răspuns”, a clarificat ea.

Un comunicat al Departamentului de Stat al SUA emis după întâlnirea celor doi oficiali preciza că Blinken a reafirmat angajamentul Washingtonului faţă de politica NATO de a primi noi membri, dar nu a menţionat asigurările de securitate.

Ministrul suedez al Apărării a declarat în luna aprilie că o cerere de aderare ar putea declanşa o serie de răspunsuri din partea Rusiei, inclusiv atacuri cibernetice şi măsuri hibride, precum campanii de propagandă, menite să pericliteze securitatea Suediei.

Moscova a avertizat că ar putea desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în enclava europeană Kaliningrad dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.

Linde a mai afirmat că Statele Unite susţin ferm aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, ceea ce ar creşte stabilitatea în regiunea baltică şi în cea arctică.

Atât Suedia, cât şi Finlanda urmează să ia o decizie cu privire la cererea de aderare la NATO în cursul lunii mai.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.