Premierul suedez Ulf Kristersson recunoaşte marţi că a crescut probabilitatea ca Finlanda să adere la NATO înaintea Suediei, din cauza obiecţiilor Turciei faţă de Stockholm, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Probabilitatea ca (aderarea la NATO) să se întâmple în ritmuri diferite a crescut”, a declarat într-o conferinţă de presă şeful Guvernului conservator Ulf Kristersson.

”Este clar că, în ultimele săptămâni, partea turcă a anunţat că este pregătită pentru (aderarea la NATO) a Finlandei, dar nu şi a Suediei”, constată el.

IULIE

Suedia şi Finlanda, state candidate la aderarea la NATO de un an, o consecinţă directă a Războiului rus din Ucraina, speră să devină amândouă state membre ale Alianţei Nord-Atlantice până la summitul NATO de la Vilnius, în iulie.

Drumul este larg deschis Finlandei, însă Turcia se opune prin veto aderării Suediei, în pofida reluării negocierilor săptămâna trecută, la Bruxelles.

”Turcia nu crede în continuare că am făcut drumul necesar, iar acest lucru a fost clar în cadrul reuniunii, în timp ce această nemulţumire nu a fost exprimată cu privire la Finlanda”, potrivit negociatorului suedez Oscar Stenström.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a evocat pentru prima oară, la jumătatea lui februarie, posibilitatea unei aderări cu două viteze.

VOTUL TURC ŞI UNGAR

Cei 30 de mmebri ai NATO este necesar să ratifice în Parlament aderarea Suediei şi Finlandei, mult timp neutre, iar apoi nealiniate militar.

Numai Turcia şi Ungaria mai au să dea undă verde, iar Ankara a evocat în mod public posibilitatea de a separa ratificarea derării la NATO a celor două ţări şi de a ratifica numai a aderarea la NATO a Finlandei.

Ankara acuză Stockholmul de pasivitate împotriva ”teroriştilor” kurzi din Suedia şi cere zeci de extrădări cu privire la care nu Guvernul suedez are de spus ultimul cuvânt.

În urma unor incidente diplomatice provocate în ianuarie de arderea unui exemplar al Coranului de către un extremist, negocieri au fost suspendate timp de mai multe săptămâni.

După mai multe amânări, Parlamentul ungar a început să examineze subiectul la începutul lui martie, cu susţinerea Guvernului lui Viktor Orban, iar NATO speră o decizie ”rapid”.

Însă perspectiva de partea turcă este mai incertă, în contextul în care preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de 20 de ani, candidează la un mou mandat de preşedinte în alegerile de la 14 mai.

Suedia speră ca drumul către NATO să-i fie deschis după alegerile din Turcia, în care opoziţia prezintă un candidat unic împotriva lui Recep Tayyip Erdogan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.