Suedia a ordonat armatei şi administraţiilor să-şi consolideze pregătirile împotriva terorismului - pe fondul unei deteriorări a situaţiei securităţii -, după mai multe episoade de ardere ostentativă a unor exemplare ale Coranului, care alimentează tensiuni între această ţară scandinavă şi lumea musulmană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste distrugeri ostentative ale cărţii sacre a islamului ”au sporit riscurile la adresa Suediei”, a avertizat joi, într-un mesaj postat pe Instagram, premierul suedez Ulf Kristersson.

”În limba serviciilor suedeze de securitate, dintr-o ţintă legitimă, noi am devenit o ţintă prioritară”, avertizează el, subliniind că situaţia a devenit ”foarte gravă”.

În consecinţă, 15 corpuri de stat şi administraţii - de la Forţele armate şi până la fisc şi serviciile de poliţie - au primit joi misiunea de a-şi ”intensifica activitatea” sub egida serviciilor de securitate.

Obiectivul este o consiolidare a capacităţii Suediei de a se proteja de terorism şi de violenţe extremiste, a le descuraja şi a le contracara”, a precizat într-o conferinţă de presă ministrul suedez al Justiţiei Gunnar Strömmer.

La sfârşitul lui iunie, un irakian în vârstă de 37 de ani, Salwan Momika, un refugiat în Suedia, a dat foc unor pagini ale unui exemplar al Coranului în faţa Marii Moschei din Stockholm, principala moschee suedeză.

Săptămâna trecută, el a călcat în picioare şi a rupt un exemplar al cărţii sfinte în faţa sediului Ambasadei Irakului în Suedia, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de preceptele Coranului.

În urma autorizării de către poliţia suedeză a acestui eveniment, sute de irakieni au luat cu asalt şi au invadat Ambasada Suediei la Bagdad.

Ambasadoarea suedeză a fost expulzată din Irak, iar Iranul a anunţat că nu acceptă un nou ambasador al Suediei pe teritoriul iranian.

Guvernul suedez a condamnat profanările, dar a subliniat că libertatea de întrunire şi de exprimare sunt protejate de către Constituţie.

În ianuarie, un extremist de dreapta a ars un exemplar al Coranului - denunţând candidatura Suedie la NATO şi negocieri cu Turcia în acest scop.

După secole de nealiniere, Suedia, la fl ca Finlanda, hotărâtă să adere la Alianţa Nord-Atlantică, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, dar spre deosebire de vecina sa nordică, aşteaptă în continuare să ca Turcia şi Ungaria să-i ratficie aderarea.

Ulf Kristersson avertiza miercuri împotriva unor campanii de dezinformare care vizează Suedia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.