Guvernul american a anunţat luni că urmează să refuze cererile de azil depuse la frontiera sa de sud de către imigranţi care nu au cerut statutul de refugiat în Mexic sau în altă ţară pe drumul către Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite sunt generoase, dar complet depăşite de povara creată de sute de mii de străini arestaţi la frontiera de sud”, a declarat secretarul Justiţiei Bill Barr, citat într-un comunicat în care anunţă implementarea - începând de marţi - a acestei noi reglementări.

Această reglementare este menită, potrivit Departamentului Justiţiei, ”să descurajeze imigranţii economici care vor să ne exploateze sistemul de azil”.

Este vorba despre o măsură ”intermediară”, până când Congresul revizuieşte legislaţia imigraţiei americane, a precizat secretarul interimar însărcinat cu Securitatea Internă Kevin McAleenan.

Anumite excepţii sunt prevăzute - în cazul victimelor traficului de persoane.

Statele Unite se confrntă cu un aflux de imigranţi la frontiera cu Mexicul, iar peste 100.000 de persoane sunt arestate lunar începând din martie, inclusiv numeroase familii cu copii.

Originari, marea majoritate, din ţări sărace şi violente din America Centrală - cu Guatemala, El Salvador şi Hondduras în frunte -, aceşti imigranţi depun în general o cerere de azil care le permite să rămână pe teritoriul american pe trimpul examinării dosarului de către un judecător în domeniul imigraţiei.

Guvernul lui Donald Trump îi acuză, însă, de faptul că ”dispar” după ce depun cererea, şi că umflă numărul celor 10,5 milioane de imigranţi fără acte din ţară.

Preşedintele republican, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale una dintre axele politicii sale, caută totodată să încadreze fluxul imigraţiei, cu ajutorul unui zid la frontiera de sud şi printr-o cooperare mai mare cu Mexicul, şi să crească expulzările imigranţilor clandestini.

Raiduri de mare amploare - vizând familii - erau prevăzute începând de duminică, însă nu au părut să se materializeze imediat.

Ameninţându-şi vecinul cu sancţiuni vamale, el a obţinut însă de la Mexic o consolidare a controlului la frontieră şi a luptei împotriva reţelelor de călăuze, ceea ce permis o reducere a sosirilor cu 28% în iunie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.