Statele Unite vor un ”parteriat adevărat” cu Africa, subliniază luni secretarul de Stat american Antony Blinken în cursul unei vizite la Pretoria, insistând că Washingtonul nu vrea să ”depăşească” influenţa altor puteri mondiale pe acest continent, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce căutăm noi, înainte de toate, este un prteneriat adevărat între Statele Unite şi Africa. Nu vrem o relaţie dezechilibrată sau tranzacţională”, a subliniat, într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa sud-africană Naledi Pandor, Antony Blinken.

Şeful diplomaţiei americane, care a sosit în Africa de Sud duminică, prima etapă a unui turneu în Africa, în care vizitează până joi Republica Democratică Congo şi Rwanda, urma să-şi prezinte viziunea strategică pe acest continent într-un discurs la Universitatea din Pretoria.

Această vizită are ca scop să încerce să apropie diplomaţia sud-africană de Occident şi de contracarare a influenţei Rusiei în Africa, estimează mai mulţi experţi.

Ea are loc la scurt timp după un turneu în Africa, la sfârşitul lui iulie, al omologului său rus Serghei Lavrov, care a vizitat Congo, Uganda, Egiptul şi Etiopia.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat, la rândul său, recent, trei ţări africane în cadrul unui turneu.

Antony Blinken a declarat luni că Washingtonul nu consideră această regiune drept ”ultimul teren de joacă într-o competiţie între marile puteri”.

”Nu aşa vedem noi lucrurile în mod fundamental. Nu aşa ne facem noi să avanseze angajamentul aici”, a subliniat el.

”Angajamentul nostru în favoarea unui parteneriat consolidat cu Africa nu constă în a încerca să depăşim pe cineva”, a dat el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.