Statele Unite şi Rusia au anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă un acord pentru reluarea procesului de pace din Siria, inclusiv un armistiţiu naţional care va intra în vigoare luni seară, acces sporit pentru ajutorul umanitar şi operaţiuni militare comune vizând grupări jihadiste, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“(Ministrul rus de Externe – n.r.) Serghei Lavrov şi cu mine, în numele preşedinţilor şi ţărilor noastre, îi cerem fiecărui sirian implicat să susţină planul la care au ajuns Statele Unite şi Rusia pentru (…) a duce cât mai repede la final acest conflict catastrofal printr-un proces politic”, a declarat secretarul american de stat John Kerry, într-o conferinţă de presă, după discuţii maraton la Geneva.

La rândul său, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat că, în pofida lipsei de încredere care continuă, cele două părţi au pus la punct cinci documente ce vor reînvia armistiţiul eşuat din februarie şi vor permite coordonarea militară dintre Statele Unite şi Rusia împotriva grupărilor teroriste din Siria.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Cele două părţi au decis să nu publice documentele.

“Aceste (documente – n.r.) creează condiţiile necesare pentru reluarea procesului politic, care trenează de mult timp”, a explicat Lavrov.

Acordul a intervenit după discuţii care s-au prelungit vineri până târziu în noapte, după mai multe tentative eşuate de a ajunge la un compromis în ultimele două săptămâni.

“Administraţia Obama, Statele Unite, fac eforturi deosebite pentru că sunt de părere că Rusia şi colegul meu (Lavrov – n.r) au capacitatea de a exercita presiuni asupra regimului Assad pentru a pune capăt acestui conflict şi a veni la masa negocierilor şi a face pace”, a subliniat Kerry.

Potrivit şefului diplomaţiei americane, baza acestui acord este angajamentul Guvernului sirian de a nu desfăşura misiuni aeriene într-o zonă convenită, sub pretextul că atacă luptători al Frontului al-Nusra, o organizaţie afiliată al-Qaida.

“Acest lucru ar trebui să pună capăt (…) bombardamentelor fără discriminare şi are potenţialul să schimbe natura conflictului”, a afirmat el.

În baza acordului, forţele guvernamentale siriene, sprijinite de Rusia, şi grupările de opoziţie, susţinute de Statele Unite şi statele din Golf, vor pune capăt temporar luptelor, ca măsură de consolidare a încrederii.

În această perioadă, combatanţii de opoziţie vor avea şansa să se separe de grupările militante din zone precum Alep.

Dacă armistiţiul care intră în vigoare luni va rezista, Statele Unite şi Rusia vor începe şapte zile de lucrări de pregătire pentru a înfiinţa “un centru comun de implementare”, în cadrul căruia vor împărtăşi informaţii pentru a identifica teritoriul controla de al-Nusra şi pe cel al grupărilor de opoziţie.

Ambele părţi se vor retrage din zona strategică Castello, din Alep, pentru a crea o zonă demilitarizată, în timp ce opoziţia şi Guvernul vor oferi acces sigur şi nerestricţionat via Ramouseh, în sudul oraşului.

„Trebuie să urmărim aceşti terorişti. Nu fără discriminare, ci într-un mod strategic, precis şi chibzuit, pentru a nu putea continua să folosească atacurile fără discriminare ale regimului pentru a strânge oamenii în jurul ideilor lor care îndeamnă la ură”, a insistat Kerry.

Toate părţile implicate în conflict trebuie să adere la armistiţiu, a adăugat secretarul de stat, avertizând combatanţii de opoziţie că, dacă nu se separă de Frontul al-Nusra, nu vor fi evitaţi de atacurile aeriene.

Pentagonul a anunţat într-un comunicat că va monitoriza cu atenţie “înţelegerea preliminară” de vineri şi a cerut regimului Assad şi Rusiei să respecte condiţiile.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a salutat acordul, spunând că oferă “reguli clare” pentru încetarea ostilităţilor, care le vor permite părţilor implicate în conflict să reia negocierile politice pentru tranziţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.