Statele Unite îşi anunţă intenţia de coopera cu noua preşedintă moldoveană Maia Sandu, un fost premier proeuropean, a cărei alegere marchează un revers pentru Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul trei în ierarhia diplomaţiei americane David Hale a sunat-o pe Sandu şi a felicitat-o pentru victoria în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

El a afirmat angajamentul Statelor Unite în vederea unei ”avansări a cooperării” între cele două ţări, a anunţat marţi într-un comunicat Departamentul de Stat.

Washingtonul subliniază asupra unor ”priorităţi împărtăşite” cu Chişinăul, ”inclusiv statul de drept, lupta împotriva corupţiei, dezvoltarea creşterii economice şi susţinerea suveranităţii Republicii Moldova şi integrităţii sale teritoriale”.

Moscova a felicitat-o, la rândul ei pe Maia Sandu, care s-a angajat luni la ”un adevărat echilibru” în relaţiile Republicii Moldova cu Occidentul şi Rusia.

Preşedintele moldovean în exerciţiu Igor Dodon, înfrânt în alegeri, şi-a îndemnat mai întâi susţinătorii să iasă în stradă, după care s-a răzgândit şi a felicitat-o pentru victorie pe rivala sa.

Rapiditatea cu care Dodon şi-a recunoscut înfrângerea şi felicitările Washingtonului adresate preşedintei-alese contrastează cu refuzul lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea în faţa lui Joe Biden în urma alegerilor prezidenţiale americane de la 3 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.