Departamentul american al Justiţiei a lansat luni o bază de date care centralizează semnalările şi procedurile disciplinare vizând agenţii serviciilor de poliţie federale, o iniţiativă în vederea recuceririi încrederii populaţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înfiinţarea acestei baze de date interne este rezultatul unui decret semnat în mai 2022 de către preşedintele Joe Biden, în mod simbolic, la marcarea a doi ani de la uciderea lui George Floyd de către un poliţist local, în vederea unei încadrări mai mari a forţelor de ordine federale, dar care nu reglementează poliţiile din fiecare stat sau colectivitate.

”Protecţia sigurenţei publice are la bază încrederea între serviciile de poliţie şi comunităţile pentru care acestea lucrează”, subliniază Joe Biden într-un comunicat.

Şeful statului îndeamă Congresul ”să adopte Legea George Floyd privind justiţia în menţinerea ordinii”, pentru ca reglementările din decret să se extindă la toate nivelurile.

Această bază de date - care va putea fi accesată numai de către conducători ai serviciilor vizate, iar în timp şi de către alte sectoare al Executivului - urmează să fie finalizată în două luni, adică până la 16 februarie 2024.

Dosarul fiecăruia dintre agenţi urmează să conţină orice element al fiecăreia dintre cele şase categorii de neîndeplinire a obligaţiilor definite prin decret, precizează Departamentul Justiţiei.

Este vorba despre condamnări penale, hotărâri în civil, concedieri, suspendări, demisii sau pensionări în urma unei anchete şi plângeri repetate sau acţiuni disciplinare cu privire la ”abateri grave”, potrivit aceleiaşi surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.