Emisarii american, sud-coreean şi japonez în dosarul nuclear nord-coreean anunţă marţi că au examinat toate opţiunile - inclusiv o ”contra-ofensivă” - împotriva regimului de la Phenian, după o serie-record de teste de rachetă în acest an, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentantul Special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord Sung Kim s-a întâlnit cu omologii săi sud-coreean Kim Gunn şi japonez Funakoshi Takehiro la Jakrta, în Indonezia.

Ei denunţă ameninţarea tot mai mare pe care o reprezintă Coreea de Nord la adresa securităţii regiunii, după o serie fără precedent de lansări de rachetă, în acest an, inclusiv a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).

”Vom examina toate opţiunile, inclusiv posibile contraofensive”, subliniază în faţa presei directorul general însărcinat cu Asia şi Oceania în cadrul Ministerului japonez de Externe, Funakoshi Takehiro.

Cei trei diplomaţi de rang înalt s-au întâlnit în capitala Indoneziei, în care emisarul american este ambasador, în urma unor reuniuni precedente Seul şi Tokyo.

Cele trei ţări au impus noi sancţiuni, în decembrie, unor oficiali nord-coreeni, din cauza susţinerii acestora a dezvoltării armamentului de distrugere în masă şi a rachetelor balistice.

În contextul în care Phenianul este tot mai agresiv, cele trei ţări aliate vor să-şi armonizeze sancţiunile - în pofida unor vetoruri ale Chinei la ONU ale unei consolidări a sancţiunilor propuse de către Statele Unite, a anunţat Kim Gunn.

”Coreea de Nord se arată mai agresivă şi mai directă în ameninţările sale nucleare”, subliniază Reprezentantul Special sud-coreean pentru Pace şi Securitate în Peninsula coreeană.

”Noile provocări ale Coreei de Nord se vor izbi de un răspuns ferm şi unit al comunităţii internţaionale”, avertizează el.

Washingtonul, Seulul şi Tokyo şi-au consolidat cooperarea militară, ca o reacţie faţă de multiplicarea lansărilor de rachete ale Phenianului, în acest an.

”Îndemnăm Coreea de Nord să răspundă sincer apelului nostru la dialog. Angajamentul nostru faţă de dezarmarea nucleară rămâne întreg”, a subliniat emisarul sud-coreean.

Seulul şi Washingtonul avertizează, de mai multe luni, că Phenianul ar putea să efectueze în curând cel de-al şaptelea test nuclear din istoria sa.

Coreea de Nord a lansat în noiembrie o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) - una dintre cele mai puternice arme din arsenalul său -, care a căzut în largul Japoniei.

Phenianul a proclamat în septembrie că statutul său de putere nucleară este ”ireversibil”, închizând definitiv uşa oricăror negocieri în vederea dezarmării sale nucleare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.