Statele Unite îndeamnă Ucraina să desemneze un procuror general credibil care să o înlocuiască pe deţinătoarea funcţiei recent demisă şi îndeamnă la noi eforturi în lupta împotriva corupţiei, în timp de Kievul încearcă să respingă asalturi ale armatei ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne alăturăm poporului ucrainean şi subliniem importanţa unei nominalizări transparente a unui nou procuror general înalt calificat şi cu adevărat independent”, a declarat marţi presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stata american, ned price.

”Independenţa şi imparţialitatea procurorului general sunt cruciale în asigurarea integrităţii eforturilor de a face să se dea socoteală în Ucraina”, a adăugat el.

Lupta împotriva corupţiei în Ucraina - o preocupare veche a Statelor Unite - este cu atât mai importantă cu cât această ţară vrea să adere la Uniunea Europeană (UE), a subliniat Ned Price.

”Corupţia trebuie să fie combătută în pofida faptului că Ucraina luptă în războiul de agresiune al Rusiei”, a dat el asigurări, apreciind că ofensiva Moscovei constituie o ”ameninţare externă”, iar ”corupţia reprezintă o ameninţare internă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la mijlocul lui iulie demiterea procurorului general Irina Venediktova şi a directorului SBU, Ivan Bakanov.

Şeful statului le-a reproşat eforturi insuficiente în lupta împotriva spionilor ruşi şi colaboratorilor Moscovei.

Statele Unite, care au acordat Ucrainei ajutoare militare în valoare de miliarde de dolari după invazia rusă, la 24 februarie, au insistat în trecut asupra importanţei luptei anticorupţie.

Pe când era vicepreşedinte, Joe Biden a exercitat presiuni, în 2015, asupra autorităţilor ucrainene să-l destituie pe procurorul general de la avea vreme, Viktor Şokin, în cadrul unor eforturi coordnate cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), deoarece acesta era acuzat de faptul că acoperea corupţia în Ucraina şi de sabotarea reformelor Guvernului.

Acest lucru a inspirat teorii ale complotului - nefondate - cu privire la fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, care făcea parte, la acea vreme, din Consiliul de Administraţie al unei întreprinderi ucrainene, preluate de către Donald Trump, pe atunci preşeidntele Statelor Unite.

Eforturi ale lui Trump de a convinge Kievul să-i dea informaţii compromiţătoare despre Joe Biden au fost dezvăluite, atunci, şi au condus la o primă inculpare (ompeachment) în vederea unei destituiri a şefului statului american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.