Statele Unite denunţă flagelul traficului de persoane - în creştere, trage un semnal de alarmă secretarul de Stat american Antony Blinken, în 188 de ţări, inclusiv în Statele Unite -, într-un raport privind munca forţată şi traficul de băieţi, un fenomen puţin cunoscut, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Raportul reliefează mai multe tendinţe alarmante, inclusiv expansiunea muncii forţate (...) şi creşterea traficului legat de locuri de muncă”, agravate de pandemia covid-19, deplânge şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, care a prezentat joi raportul anual al al Departamentului de Stat privind traficul de fiinţe umane, cu privire la 188 de ţări, între care şi Statele Unite.

Din Laos în Turcia, Cambodgia, Malaysia sau Filipine, traficanţii, între care unii au legături cu China, au profitat de pandemia covid-19 pentru a recruta adulţi şi copii în zeci de ţări, folosind false oferte de locuri de muncă online, se arată în raport.

”Traficanţii au obţinut profit de pe urma dificultăţilor economice legate de pandemie, creşterea şomajului tinerilor şi restricţii de călătorie, explotând mii de copii şi adulţi într-o industrie care valorează câteva miliarde de dolari, în ultimii doi ani”, le-a declarat unor jurnalişti emisarul special în acest dosar, ambasadoarea Cindy Dyer.

În raport se pune accentul asupra traficului de băieţi - un fenomen necunoscut -, care a înregistrat o creştere vertiginoasă în ultimii ani.

”CONSECINŢE DEVASTATOARE”

Blinken, care citează un raport ONU, deplânge faptul că numărul băieţilor sau bărbaţilor tineri victime ale traficului de persoane a ”crescut de cinci ori” în perioada 2004-2020 - o proporţie mai mare decât în cazul fetelor, femeilor sau bărbaţilor, în aceeaşi perioadă.

”Timp de ani de zile a existat această percepţie foarte răspândiră - dar falsă - că traficul este exclusiv feminin, care a avut, foarte sincer, consecinţe devastatoare”, a denunţat el, citând o susţinere mai slabă şi resurse financiare mai mici alocate victimelor masculine.

”Realitatea este că orice pesoană, indiferent de sexul şi identitatea sa de gen, poate fi ţinta traficanţilor de persoane”, a avertizat el.

Blinken a salutat, în schimb, iniţiative locale în Seychelles, Hong Kong sau Danemarca în lupta împotriva acestui trafic.

LISTĂ NEAGRĂ

Departamentul de Stat american stabileşte în acest raport o listă cu ţări care depun eforturi să lupte împotriva acestui flagel şi o listă cu ţări care, potrivit Washingtonului, nu depune eforturi suficiente în acest sens sau sunt chiar implicate în traficul de persoane.

China apare pe lista neagră.

Ambasadoarea Cindy Dyer subliniază că Beijingul ”nu doar că nu îndeplineşte criteriile minime ale luptei împotriva traficului de fiinţe umane, ci este implicat într-o politică sau model de trafic” legat de munca forţată.

Statele Unite denunţă China cu doar câteva zile înainte de o vizită - prevăzută duminică - a secretarului de Stat Antony Blinken la Beijing.

Zece ţări se află pe această listă neagră, în afară de China, acuzate în mod direct de trafic de persoane, şi anume Afganistan, Myanmar, Cuba, Eritreea, Coreea de Nord, Iran, Rusia, Sudanul de Sud, Siria şi Turkmenistanul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.