Statele Unite fac progrese foarte mari în domeniul comercial cu Mexicul, a declarat vineri preşedintele Donald Trump, după o reuniune cu liderul mexican Enrique Pena Nieto, dar a reiterat şi un angajament de a-şi determina vecinul din sud să plătească zidul de la graniţă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Negociem (acordul comercial – n.r.) NAFTA şi alte lucruri cu Mexicul şi vom vedea cum evoluează, dar cred că am făcut progrese foarte bune”, a spus Trump după reuniunea ce a avut loc în marja summitului G20 de la Hamburg.

Întrebat de un reporter dacă vrea în continuare ca Mexicul să plătească zidul de la graniţă, el a răspuns: „Absolut”.

Pena Nieto, pe care Trump l-a numit un „prieten”, a adăugat că întâlnirea va ajuta SUA şi Mexicul să „continue un dialog foarte puternic” în privinţa NAFTA.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui mexican, Eduardo Sanchez, a precizat ulterior că cei doi şefi de stat nu au discutat despre proiectul de zid la graniţă.

Un alt oficial a precizat că cei doi au analizat progresele făcute în dosarele aflate pe agenda bilaterală, dar şi data lansării negocierilor pentru NAFTA.

O altă chestiune abordată a fost un posibil program pentru primirea temporară a muncitorilor agricoli americani, sde arat într-un comunicat al Ministerului mexican de Externe, dar publicităţii după reuniune.

Disputele legate de migraţie, de zidul propus de Trump la graniţă – pe care Mexicul a spus în repetate rânduri că nu îl va plăti – şi afirmaţia liderului SUA că liberul-schimb cu Mexicul costă Statele Unite locuri de muncă au deteriorate relaţiile dintre cele două ţări după alegerile castigate de Trump în noiembrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.