Statele Unite au desfăşurat miercuri peste 25.000 de agenţi la frontiera cu Mexicul şi au impus noi restricţii dreptului la azil, înaintea ridicării unei măsuri sanitare care blocau accesul în ţară de la începutul pandemiei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În anticiparea unui aflux de migranţi la frontieră, preşedintele democrat Joe Biden a recunoscut marţi seara că situaţia va fi ”haotică” la expirarea dispozitivului cunoscut sub numele de ”Titlul 42”, joi, la ora locală 23.59 (vineri, 6.59, ora României).

Această regulă, menită să limiteze răspândirea covid-19, le oferea autorităţilor americane posibilitatea de a respinge pe loc orice migranţi intraţi în ţară, inclusiv a solicitanţilor de azil.

În trei ani, ea a fost folosită în 2,8 milioane de rânduri.

Odată cu apropierea ridicării ei, oraşele de frontieră Brownsville, Laredo şi El Paso sunt asaltate de numeroşi candidaţi la exil, veniţi în principal din America Latină, dar şi din China, Rusia sau Turcia.

La El Paso, sute de persoane dormeau în stradă, protejate de soare cu cearşafuri sau întinse pe cartoane, în timp ce copii cerşeau.

Primarul Oscar Leeser se aşteaptă la un val de ”12.000-15.000 de persoane” la sfârşitul sătămânii.

Guvernul a anunţat miercuri - cu scopul de a ajuta autorităţile locale - desfăşurarea a ”peste 24.000 de agenţi şi forţe de ordine, şi a peste 1.100 de coordonatori” din cadrul Poliţiei de Frontieră.

Aceste trupe nu includ cei 1.500 de militari desfăşuraţi de către Departamentul Apărării, ca întăriri ale celor 2.500 de militari care se aflau deja la faţa locului.

DE DOUĂ-TREI ORI MAI MULTE FURTURI

În paralel, departamentele Justiţiei şi Securităţii Interne au finalizat noi restricţii ale dreptului la azil.

Aceste restricţii - anunţate în februarie - au fost supuse unei proceduri obligatorii de consultare şi urmează să intre în vigoare joi seara.

Solicitanţii de azil - cu excepţia minorilor izolaţi - au obligaţia de-acum - înainte de a se prezenta la frontieră - de a obţine o programare pe o aplicaţie pe telefon implementată de grăniceri sau de a face dovada faptului că li s-a refuzat azilul într-una dintre ţările traversate în periplul lor migratoriu.

În caz contrar, cererea lor va fi prezumată ilegitimă şi vor face obiectul unei expulzări accelerate, prin care li se interzice intrarea pe teritoriul american pe o perioadă de cinci ani.

Statele Unite preconizează astfel o creştere a zborurilor în vederea repatrierii - care se vor dubla sau tripla către anumite destinaţii.

Aproximativ 7.000 de locuri suplimentare urmează să fie create în centre de retenţie, pentru ca migranţii să nu ”dispară” în ţară în aşteptarea examinării dosarelor.

În vederea unei încurajări a căilor legale de imigrare, Washingtonul preconizează să deschidă 100 de ”Centre Regionale de Gestionare” - situate în afara Statelor Unite, în care vor fi studiate dosarele candidaţilor la emigrare.

Primele centre de acest fel sunt prevăzute în Columbia şi Guatemala.

NELINIŞTE

Aceste schimbări creează o mare confuzie în rândul celor care visează la ”Eldoradoul” american.

”Nu ştim ce se întâmplă”, declară Michel, un venezuelean cu care AFP a stat de vorbă la Ciudad Juarez, în Mexic, la aproximativ 300 de frontieră.

”Ei nu sunt în stare să ne dea o opţiune care să ne ofere o şansă bună de intrare”, declară el neliniştit.

Aceste noi reglementări au fost aprig criticate de către asociaţii de apărarea drepturilor migranţilor, care-l acuză pe Joe Biden de faptul că duce o politică a migraţiei care nu este prea diferită de cea a predecesorului său republican Donald Trump.

Republicanii - care se opun ridicării ”Titlului 42” - îi fac, în schimb, un adevărat proces de laxism şi îl acuză de faptul că a transformat frontiera într-o ”strecurătoare”.

Preşedintele democrat, în vârstă de 80 de ani, care tocmai şi-a anunţat candidatura la al doilea mandat, în 2024, încearcă să dezamorseze aceste critici printr-un adevărat număr de echilibristică, alternând mesaje ferme şi umaniste.

Guvernul său acordă - odată cu aceste noi restricţii - 30.000 de vize suplimentare pe lună cetăţenilor Cubei, Venezuelei, Guatemalei şi Haiti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.