Trei nave iraniene au reacţionat în mod ”periculos şi neprofesionist” la trecerea prin Strâmtoarea Ormuz a unor nave aparţinând Marinei americane, care au fost nevoite să emită avertismente, denunţă a V-a Flotă a Statelor Unite, cu baza la Golful Persic, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite şi mai multe ţări arabe din regiune denunţă cu regularitate acţiuni ale Iranului în această zonă maritimă considerată strategică, o cale de navigaţie aproape exclusivă în conectarea ţărilor petroliere de la Golful Persic la piaţa mondială.

”Trei nave ale Marinei Gardienilor Revoluţiei (armata ideologcă a Iranului) au interacţionat în mod pericolus şi neprofesionist, în timp ce nave ale Marinei americane traversau Strâmtoarea Ormuz la 20 iunie”, denunţă într-un comunicat a V-a Flotă americană.

Două vapoare americane efectuau ”o traversare de rutină în apele internaţionale, iar trei nave de atac rapid iraniene s-au apropiat”, potrivit celei de-a V-a Flote.

Una dintre navele Gardienilor Revoluţiei s-a apropiat ”cu o viteză periculos de mare”, la ”mai puţin de 50 de metri” de una dintre navele Marinei americane, care a emis, atunci, ”semnale de avertisment sonor pentru a evita o coliziune”.

A V-a Flotă americană, care denunţă o nerespectare a ”normelor internaţionale de comportament maritim profesionist şi sigur”, precizează că această interacţiune a durat o oră şi s-a încheiat după ce nava iraniană a părăsit zona.

A V-a Flotă a Statelor Unite îşi are baza în Bahrain, un regat de la Golful Persic foarte ostil Iranului, situat la aproximativ 600 de kilometri de Strâmtoarea Ormuz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.