Trei nave iraniene au reacţionat în mod ”periculos şi neprofesionist” la trecerea prin Strâmtoarea Ormuz a unor nave aparţinând Marinei americane, care au fost nevoite să emită avertismente, denunţă a V-a Flotă a Statelor Unite, cu baza la Golful Persic, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite şi mai multe ţări arabe din regiune denunţă cu regularitate acţiuni ale Iranului în această zonă maritimă considerată strategică, o cale de navigaţie aproape exclusivă în conectarea ţărilor petroliere de la Golful Persic la piaţa mondială.

”Trei nave ale Marinei Gardienilor Revoluţiei (armata ideologcă a Iranului) au interacţionat în mod pericolus şi neprofesionist, în timp ce nave ale Marinei americane traversau Strâmtoarea Ormuz la 20 iunie”, denunţă într-un comunicat a V-a Flotă americană.

Două vapoare americane efectuau ”o traversare de rutină în apele internaţionale, iar trei nave de atac rapid iraniene s-au apropiat”, potrivit celei de-a V-a Flote.

Una dintre navele Gardienilor Revoluţiei s-a apropiat ”cu o viteză periculos de mare”, la ”mai puţin de 50 de metri” de una dintre navele Marinei americane, care a emis, atunci, ”semnale de avertisment sonor pentru a evita o coliziune”.

A V-a Flotă americană, care denunţă o nerespectare a ”normelor internaţionale de comportament maritim profesionist şi sigur”, precizează că această interacţiune a durat o oră şi s-a încheiat după ce nava iraniană a părăsit zona.

A V-a Flotă a Statelor Unite îşi are baza în Bahrain, un regat de la Golful Persic foarte ostil Iranului, situat la aproximativ 600 de kilometri de Strâmtoarea Ormuz.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.