Statele Unite confirmă marţi că un al doilea cetăţean american a fost ucis în lupte în Ucraina şi îşi reiterează apelul către americani să nu ia parte la acest conflict, în contextul în care alţidoi militari au fost prinşi de către Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Stata american confirmă moartea lui Stephen Zabielski, în vârstă de 52 de ani, şi precizează că asigura asistenţă consuară familiei asale.

”Reiterăm că cetăţenii americani nu ar trebui să se ducă în Ucraina, din cauza conflictului armat în curs şi riscului ca reprezentanţi ai securităţii din cadrului Guvernului rus aflaţi în Ucraina să nu-i ia drept ţintă din cauza naţionalităţii lor americane”, declară un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

El îi îndeamnă pe americanii care se află în această ţară în război ”să plece 9mediat, dacă acest lucru se dovedeşte sigur, cu orice mijloc de transport comercial sau privat, pe cale terestră”.

Stephen Zabielski este al doilea american ucis în luptă, alături de trupele ucrainene, de la lansarea invaziei ruse, la 24 februarie.

Un tânăr fost puşcaş marin, în vârstă de 22 de ani, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în aceleaşi circumstanţe, la sfârşitul lui aprilie.

Într-un necrolog publicat de Jurnalul de Stat din New York, unde locuia Stephen Zabielski, se arată că acest fost lucrător în construcţii, care lasă în urma sa o soţie şi cinci copii vitregi, a murit la 15 mai, ”luptând în satul Dorojniank, în Ucraina”.

Moartea acestua este confirmată în contextul în care doi foşti militari americani, care luptă ca voluntari alături de forţe ucrainene, au fost luaţi prizonieri, la începutul lui iunie, în Ucraina.

Alexander Drueke şi Andy Huynh au fost filmaţi, iar înregistrări video au fost difuzate săptămâna trecută de către o televiziune publică rusă, însă circumstanţele în care sunt reţinuţi sunt neclare.

Washingtonul îndeamnă Moscova să-i trateze uman, ca pe orice prizonieri de război, potrivit Convenţiilor de la Geneva.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat postuluiamerican NBC News că cei doi americani ”au pus în pericol” militari ruşi şi este necesar ”să dea socoteală de aceste infracţiuni”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.