John Bolton, consilierul pe securitate naţională al Casei Albe, a avertizat Venezuela că orice acte de violenţă sau intimidare împotriva diplomaţilor americani sau a liderului opoziţiei, Juan Guaido, vor aduce un răspuns ”semnificativ” al Statelor Unite, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Orice acte de violenţă sau intimidare împotriva diplomaţilor americani, a liderului democrat al Venezuelei, Juan Guaido, sau a Adunării Naţionale va reprezenta un atac grav asupra statului de drept şi va aduce un răspuns semnificativ”, a scris Bolton pe Twitter, el acuzând şi Cuba pentru că îl susţine pe preşedintele socialist Nicolas Maduro.

Comentariile sale au venit după ce Israelul şi Australia s-au alăturat ţărilor care l-au recunoscut pe Guaido ca preşedinte interimar.

„Facem apel la toate părţile pentru a ajunge la o rezolvare paşnică a situaţiei, inclusiv printr-o întoarcere la democraţie, respectarea statului de drept şi respectarea drepturilor omului”, a afirmat Marise Payne, ministrul Afacerilor Externe din Australia.

Maduro a respins cererile comunităţii internaţionale de a organiza alegeri în opt zile.


Într-un interviu acordat CNN Turk, care a fost difuzat luni, Maduro l-a acuzat pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, că a încălcat „constituţia şi toate legile”.

Guaido, care este şi preşedintele Adunării Naţionale, s-a autoproclamat preşedinte interimar miercuri pe fondul protestelor a sute de mii de venezueleni faţă de mandatul lui Maduro.

SUA, Canada şi mai multe ţări din America Latină l-au recunoscut imediat pe Guaido ca preşedintele legitim al Venezuelei şi l-au numit pe Maduro un „dictator”, responsabil de colapsul economic şi politic al Venezuelei.

Marea Britanie, Franţa, Germania şi Spania au informat că îl vor recunoaşte pe Guaido oficial ca preşedinte dacă Maduro nu va organiza noi alegeri în opt zile. Rusia, unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai lui Maduro, a numit ameninţarea ca fiind una „absurdă”.

Totuşi, Maduro încă beneficiază de susţinerea Chinei, Cubei, Boliviei şi Turciei. Mai important, însă, el este în continuare susţinut şi de armată.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.