Oficialii americani au făcut public apelul telefonic de urgenţă care a dus la internarea în spital a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, în ziua de Anul Nou. S-a cerut ca ambulanţa să nu folosească luminile sau sirenele şi să încerce să fie ”subtilă”, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întârzierea cu care Austin şi-a anunţat colegii şi Casa Albă în legătură cu cancerul şi complicaţiile intervenţiei chirurgicale a stârnit un scandal politic şi investigaţii.

În înregistrarea audio, un apelant neidentificat a cerut ambulanţei să nu folosească luminile sau sirenele şi să încerce să fie "subtilă".

Generalul în retragere a fost externat luni, după două săptămâni de spitalizare.

În vârstă de 70 de ani, Austin a fost internat la 1 ianuarie într-o unitate de terapie intensivă din cauza unor complicaţii survenite în urma unei intervenţii chirurgicale "minim invazive" la prostată în decembrie.

Secretarul Apărării se află imediat sub preşedinte în lanţul de comandă al armatei americane.

Convorbirea de patru minute, puternic redactată, publicată marţi de oficialii din Virginia în urma unei cereri de libertate a informaţiilor, arată că persoane neidentificate care au sunat cer ca Austin să fie transportat la Centrul medical militar naţional Walter Reed din Maryland.

"Nu poate ambulanţa să nu apară cu lumini şi sirene? Încercăm să rămânem puţin subtili", i-a spus apelantul, al cărui nume a fost redactat din materialul audio, dispecerului de urgenţă.

Oficiali de rang înalt din domeniul apărării şi Casa Albă au aflat că Lloyd Austin era grav bolnav abia la trei zile după ce a fost reinternat.

Acest secret a generat preocupări legate de securitate şi transparenţă şi, de atunci, au fost lansate trei anchete privind modul în care a fost gestionată criza de sănătate a acestuia. Pentagonul a dezvăluit ulterior că dl Austin a fost diagnosticat cu cancer de prostată.

Austin va lucra de la distanţă de acasă în timp ce se recuperează, spun oficialii Pentagonului. Se aşteaptă ca acesta să se recupereze complet.

Săptămâna trecută, Lloyd Austin a autorizat mai multe lovituri împotriva militanţilor houthi din Yemen în Marea Roşie de pe patul său de spital.

Marţi, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că preşedintele a vorbit cu dl Lloyd Austin săptămâna trecută la telefon.

"Preşedintele aşteaptă cu nerăbdare ca secretarul să se întoarcă la Pentagon", a declarat Jean-Pierre. "Secretarul a fost foarte mult implicat şi implicat în ceea ce vedem în Orientul Mijlociu", a adpugat ea.

În timp ce unii republicani de rang înalt l-au îndemnat pe Joi Biden să îl demită pe secretarul Apărării, preşedintele şi-a exprimat încrederea deplină în Austin, dar a recunoscut că şeful militar a dat dovadă de o lipsă de discernământ prin faptul că nu a informat Casa Albă că se afla în spital.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.