Armata americană a anunţat marţi că a transferat săptămâna trecută Ucrainei armament şi muniţie de calibru mic trimise de Iran rebelilor huthi din Yemen, confiscate de către Statele Unite şi aliaţii lor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această livrare de armament este menită să ajute Kievul, care duce lipsă de muniţie în războiul cu Rusia, dar nu rezolvă deficitul de armament greu - obuze şi rachete - al armatei ucrainene, în contextul în care Congresul american nu reuşeşte să ajungă la un acord în vederea validării unui nou pachet de ajutoare militare.

Această livtrare, la 4 aprilie, include peste 5.000 de puşti de asalt de tip AK-47, mitraliere, puşti de precizie, lansatoare de grenade (RPG) şi peste 500.000 de cartuşe de puşcă, anunţă într-un comunicat postat pe X Comandamentul Militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM).

”Este suficient armament pentru înarmarea unei brigăzi ucrainene cu puşti de calibru mic”, precizează CENTCOM.

Aceste încărcături de armament au fost ”transferate de către Corpul Gardienilor Revoluţiei rebelilor huthi în Yemen prin încălcarea” unei rezoluţii a Consiliului de Cecuritate a ONU şi au fost confiscate de către americani şi aliaţii lor, adaugă CENTCOM.

Aceste confiscări au avut loc la bordul a patru ambarcaţiuni ăn perioada mai 2021-februarie 2023, precizează armata americană, care promite să facă ”tot ce ceea ce poate pentru a da în vileag şi pune capăt activităţilor destabilizatoare al Iranului”.

Teheranul îi susţine pe rebelii huthi din Yemen, care vizează, începând din toamna trecută, traficul maritim la Golful Aden şi la Marea Roşie, în semn de solidaritate cu palestinienii în Războiul din Fâşia Gaza, destabilizând comerţul mondial.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Ucraina va fi înfrântă în acest război dacă ajutorul american în valoare de 60 de miliarde rămâne blocat în Congresul american, în timp ce Rusia îşi sporeşte presiunea în estul Ucrainei.

Programul american de asistenţă militară şi economică destinată Kievului, în sumă de 60 de miliarde de dolari, este blocat în Congres de la sfârşitul anului trecut, din cauza opoziţiei aleşilor republicani care-l susţin pe Donald Trump, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale americane prevăzute în noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.