Statele Unite au efectuat miercuri patru atacuri asupra unor sisteme de rachete aparţinând rebelilor huthi din Yemen, a anunţat comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu, Centcom.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La 21 februarie, între orele 00:00 şi 18:45 (ora Sanaa), forţele Centcom au efectuat patru lovituri de autoapărare împotriva a şapte sisteme de rachete de croazieră anti-navă huthi şi a unui lansator mobil de rachete balistice anti-navă care erau pregătite pentru a fi lansate în Marea Roşie", a precizat Centcom într-un comunicat.

"În plus, în acest timp, forţele Centcom au doborât în mod defensiv o (dronă explozivă)", a adăugat acesta.

Aceste rachete, lansatoare şi dronă au fost "identificate în zonele controlate de huthi în Yemen" şi reprezentau "o ameninţare iminentă" la adresa navigaţiei în regiune, a mai spus Centcom.

Rebelii efectuează din noiembrie atacuri asupra unor nave pe care le consideră legate de Israel în largul coastelor Yemenului. Ei pretind că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde Israelul duce un război sângeros împotriva Hamas, ca represalii la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Ca răspuns la atacurile huthi, în decembrie, Statele Unite au înfiinţat o forţă multinaţională de protecţie maritimă în Marea Roşie, numită "Prosperity Guardian" şi, cu ajutorul Regatului Unit, au lansat atacuri în Yemen împotriva huthi. De atunci, huthis şi-au extins atacurile asupra navelor legate de Statele Unite şi de Regatul Unit.

Luni, Uniunea Europeană a anunţat lansarea propriei sale misiuni de protecţie maritimă, planificată pentru un an şi posibil de reînnoit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.