Washingtonul a aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie Finlandei, în valoare de 323 de milioane de dolari, a anunţat Departamentul de Stat, în contextul în care această în mod tradiţional nealiniată militar se pregăteşte să adere la NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul finlandez vrea să cumpere 40 de rachete tactice şi 48 de bombe ghidate planoare, pentru a-şi echipa flota aeriană de vânătoare.

Această vânzare de material sensibil este necesar să fie aprobată mai întâi de către Guvernul american, a precizat luni, într-un comunicat Departamentul de Statv american.

Racheta de tip AIM 9X Block II, denumită ”Sidewinder”, este o rachetă de tip aer-aer cu rază scurtă de acţiune, ghidată prin infraroşu, produsă de către Raytheon.

AGM-154 JSOW (”Joint standoff weapon”) este o bombă ghidată care planează de precizie, cu rază medie de acţiune, care permite tiruri la distanţă de securitate (”standoff”) şi este fabricată tot de Raytheon.

”Acest proiect de vânzare va consolida politica extrenă şi de securitate naţională a Statelor Unite prin îmbunătăţirea securităţii unui partener de încredere, care este un factor important de stabilitate politică şi de progres economic în lume”, subliniază în comunicat Departamentul de Stat.

În cazul unei aprobări, această vânzare de armament ”va îmbunătăţi capacităţile de tip aer-aer şi aer-sol ale Finlandei”, care ”nu va avea nicio dificultate în a le integra Forţelor sale armate”, potrivit departamentului.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, în februarie, Finlanda şi Suedia au prezentat, în mai, o candidatură comună în vederea aderării la NATO, abandonându-şi astfel tradiţia nealinierii militare, veche de zeci de ani.

Aderarea celor două ţări nordice la NATO, care este necesar să fie aprobată în unanimitate de către cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Alantice, a fost ratificată de către toate statele membre, mai puţin Turcia şi Ungaria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.