Un oficial guvernamental indian a fost în spatele unui complot - eşuat - de asasinare a unui separatist sikh pe teritoriul SUA, a declarat miercuri Departamentul american al Justiţiei, care a anunţat acuzaţiile aduse unui bărbat acuzat de orchestrarea tentativei de crimă, relatează Reuters. Anunţul vine la două luni după ce şi Canada a făcut acuzaţii similare la adresa guvernului indian în urma asasinării unui lider separatist sikh la Vancouver, ceea ce a dus la o criză diplomatică serioasă cu New Delhi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii federali din Manhattan au declarat că Nikhil Gupta, în vârstă de 52 de ani, a colaborat cu oficialul guvernului indian, ale cărui responsabilităţi includeau securitatea şi serviciile de informaţii, pentru a asasina un rezident din New York care milita pentru un stat suveran sikh în nordul Indiei.

Procurorii americani nu au dat numele oficialului indian şi nici al ţintei.

Gupta a fost arestat de autorităţile cehe în iunie şi aşteaptă extrădarea.

"Acuzatul a conspirat din India pentru a asasina, chiar aici, în New York, un cetăţean american de origine indiană care a pledat în mod public pentru înfiinţarea unui stat suveran pentru Sikhs", a declarat Damian Williams, procurorul federal din Manhattan, într-un comunicat.

Ambasada Indiei la Washington nu a răspuns la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Acuzaţiile vin după ce săptămâna trecută, un oficial de rang înalt al administraţiei Biden a declarat că autorităţile americane au dejucat un complot de ucidere a unui separatist sikh în Statele Unite şi a transmis un avertisment către India în legătură cu posibilitatea ca guvernul de la New Delhi să fi fost implicat. Oficialul a declarat că Gurpatwant Singh Pannun, care a declarat că are dublă cetăţenie, americană şi canadiană, a fost ţinta complotului dejucat.

Miercuri, procurorii nu au menţionat numele ţintei presupusului complot al lui Gupta, dar au spus că este vorba despre un critic vocal al guvernului indian, care conduce o organizaţie cu sediul în SUA ce pledează pentru secesiunea statului indian Punjab, în care locuieşte o populaţie numeroasă de indieni sikh.

Vestea incidentului vine la două luni după ce Canada a declarat că există acuzaţii "credibile" care leagă agenţi indieni de uciderea în iunie a unui lider separatist sikh, Hardeep Singh Nijjar, într-o suburbie a oraşului Vancouver, lucru pe care India l-a respins.

Potrivit procurorilor americani, oficialul indian l-a recrutat pe Gupta în mai 2023 pentru a orchestra asasinatul. Gupta îi spusese anterior funcţionarului că a fost implicat în trafic de droguri şi arme, au declarat procurorii. Gupta a contactat apoi o persoană despre care se presupune că ar fi un tovarăş al său pentru a-l ajuta să angajeze un asasin plătit, dar acel asociat era de fapt un agent sub acoperire al agenţiei americane Drug Enforcement Administration (DEA), au declarat procurorii.

A doua zi după ce Nijjar a fost ucis în Canada, Gupta i-a scris agentului sub acoperire al DEA spunându-i că Nijjar "a fost, de asemenea, o ţintă".  "Avem atât de multe ţinte", au declarat procurorii că ar fi afirmat Gupta.

Suspectul se confruntă acum cu două capete de acuzare pentru crimă la comandă şi conspiraţie pentru crimă la comandă. El riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare, dacă este condamnat.

Guvernul indian s-a plâns de prezenţa grupurilor separatiste sikh în afara Indiei, inclusiv în Canada şi Statele Unite. Grupurile au menţinut în viaţă Mişcarea pentru Khalistan, care cere crearea unui stat sikh independent care să fie separat de India. Mişcarea este considerată o ameninţare la adresa securităţii de către India. Militanţii sikh au fost învinuiţi pentru atentatul cu bombă comis în 1985 asupra unui Boeing 747 al companiei Air India care zbura din Canada spre India, în care au fost ucise toate cele 329 de persoane aflate la bord. În prezent, cauza nu beneficiază aproape deloc de susţinere în India şi mişcarea a fost înăbuşită în interiorul ţării de către guvern în anii 1990.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.