Statele Unite au acuzat luni Rusia că a ”intimidat” corespondenţii presei americane la Moscova, convocaţi de diplomaţia rusă, care i-a ameninţat cu represalii din cauza sancţiunilor americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul rus de Externe i-a convocat pe colegii voştri să le explice consecinţele liniei ostile a guvernului lor în sfera media”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al SUA, Ned Price, reporterilor la Washington.

”Să fim clari, Kremlinul aduce un atac total asupra libertăţii presei, accesului la informaţie şi adevăr”, a subliniat el, denunţând ”un efort clar şi flagrant de intimidare a jurnaliştilor independenţi”.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a ameninţat la sfârşitul lunii mai că va expulza presa şi jurnaliştii occidentali dacă platforma YouTube blochează, aşa cum a făcut deja, briefingurile ei săptămânale.

Vineri, Zaharova a acuzat din nou Washingtonul că ”reprimă mass-media rusă” în Statele Unite.

”Ei fac tot posibilul ca munca presei ruse să fie imposibilă”, a declarat oficialul rus.

Zaharova a avertizat că dacă SUA ”nu normalizează activitatea presei ruse pe teritoriul american”, Moscova ”va riposta cu măsuri energice”.

De asemenea, ea a anunţat că reprezentanţii presei americanele au fost ”invitaţi” luni la Ministerul rus de Externe.

Potrivit lui Ned Price, omologul său american, Rusia reacţionează în acest fel la includerea pe lista neagră, în urmă cu o lună, a trei posturi de televiziune ruse, respectiv Pervîi Kanal, Rossia-1 şi NTV, ca parte a sancţiunilor internaţionale impuse în urma invaziei ruse în Ucraina.

Aceasta este o ”falsă echivalenţă”, a protestat oficialul american. El a asigurat că televiziunile ruse sancţionate sunt ”instrumente ale propagandei guvernului rus” ale căror ”venituri susţin războiul” preşedintelui Vladimir Putin şi care nu pot fi puse ”la acelaşi nivel” cu jurnaliştii americani ”independenţi” şi ”imparţiali”.

Price a adăugat că Washingtonul continuă să elibereze vize jurnaliştilor ruşi şi ”nu au revocat acreditarea vreunui jurnalist rus care lucrează în Statele Unite”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.