Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat Convenţia internaţională privind utilizarea armelor chimice prin folosirea agentului de sufocare cloropicrină împotriva trupelor ucrainene şi prin utilizarea "ca metodă de război" în Ucraina a agenţilor care în mod normal se folosesc de către forţele antirevoltă pentru a controla mulţimile, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Folosirea unor astfel de substanţe chimice nu este un incident izolat şi este probabil determinată de dorinţa forţelor ruseşti de a alunga forţele ucrainene din poziţiile fortificate şi de a obţine câştiguri tactice pe câmpul de luptă", a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Cloropicrina este inclusă pe lista agenţilor de sufocare interzişi de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, care a fost creată pentru a pune în aplicare şi a monitoriza respectarea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice (CWC) din 1993. Forţele germane au lansat acest gaz împotriva trupelor aliate în timpul Primului Război Mondial, în una dintre primele utilizări ale unei arme chimice.

La începutul acestei luni, Reuters a relatat că armata ucraineană susţine că Rusia şi-a intensificat utilizarea ilegală a agenţilor de combatere a revoltelor, în timp ce face cele mai mari progrese în estul Ucrainei în mai bine de doi ani.

În plus faţă de cloropicrină, forţele ruseşti au folosit grenade încărcate cu gaze CS şi CN, susţine armata ucraineană. Cel puţin 500 de soldaţi ucraineni ar fi fost trataţi pentru expunerea la substanţe toxice, iar unul a fost ucis prin sufocare cu gaze lacrimogene.

În timp ce civilii pot scăpa, de obicei, de gazele antirevoltă în timpul protestelor, soldaţii blocaţi în tranşee fără măşti de gaze trebuie fie să fugă sub focul inamicului, fie să rişte să se sufoce.

Departamentul de Stat va transmite Congresului concluzia sa conform căreia utilizarea cloropicrinei de către Rusia împotriva trupelor ucrainene reprezintă o încălcare a Convenţiei privind substanţele chimice.

Folosirea gazului de către Moscova "provine din acelaşi manual ca şi operaţiunile sale de otrăvire" a regretatului lider al opoziţiei Aleksei Navalnîi în 2020 şi a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în 2018 cu agentul neurotoxic Noviciok, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

De asemenea, diplomaţia americană a stabilit că Rusia a încălcat interdicţia din CWC privind utilizarea agenţilor antirevoltă ca metodă de război. Departamentul de Stat a precizat că sancţionează trei entităţi de stat ruseşti legate de programele de arme chimice şi biologice ale Moscovei, inclusiv o unitate militară specializată care a facilitat utilizarea cloropicrinei împotriva trupelor ucrainene. Patru companii ruseşti care sprijină cele trei entităţi au fost, de asemenea, sancţionate, a precizat comunicatul Departamentului de Stat. Sancţiunile îngheaţă orice active americane aparţinând entităţilor vizate şi, în general, interzic americanilor să facă afaceri cu acestea.

Separat, Trezoreria americană a impus sancţiuni împotriva a trei entităţi şi două persoane implicate în achiziţionarea de articole pentru institutele militare ruseşti implicate în programele de arme chimice şi biologice ale ţării.

Aceste sancţiuni se numără printre noile măsuri anunţate miercuri de Statele Unite care vizează Rusia din cauza invaziei sale la scară largă în Ucraina din 2022.

CITEȘTE ȘI SUA anunţă noi sancţiuni împotriva companiilor care contribuie la efortul de război al Rusiei, inclusiv chineze

CWC interzice producţia şi utilizarea armelor chimice. De asemenea, aceasta impune celor 193 de ţări care au ratificat convenţia, printre care se numără Rusia şi SUA, să distrugă toate stocurile de substanţe chimice interzise.

Este de aşteptat ca Departamentul de Stat să transmită şi OIAC concluzia sa conform căreia Rusia a încălcat CWC.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de încălcarea tratatului în cadrul reuniunilor OIAC. Dar organizaţia spune că nu i s-a cerut în mod oficial să deschidă o anchetă privind utilizarea substanţelor interzise în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.