Strategia lui Donald Trump de ”îndiguire” a Iranului este ”un dezastru”, a apreciat joi fostul vicepreşedinte american şi candidat la Casa Albă Joe Biden, care a adăugat că, ”îndepărtându-se de diplomaţie”, miliardarul republican a ”făcut un conflict militar mai probabil”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teheranul a anunţat joi că a doborât o dronă americană în spaţiul săi aerian - ultimul episod dintr-o serie care alimentează tensiuni între cei doi inamici.

Locatarul Casei Albe ”a eşuat” să protejeze ”două interese vitale ale Americii în Orientul Mijlociu, (care) sunt împiedicarea Iranului să obţină o armă nucleară şi să asigure stabilitatea aprovizionării energetice prin Strâmtoatrea Ormuz”, apreciază, într-un comunicat Biden, candidat la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidenţiale din 2020.

Donald Trump ”a promis că abandonarea acordului (nuclear din 2015) şi impunerea unor sancţiuni ar opri agresiunea Iranului în regiune. Însă el n-a făcut decât să devină şi mai agresiv”, dă asigurări Joe Biden, referindu-se la politica ”presiuni maxime” a administraţiei Trump în vederea obligării Teheranului să negocieze un nou acord mai constrângător.

Fostul număr doi al lui Barack Obama consideră astfel ”o ironie tristă faptul că Departemntul de Stat îndeamnă acum Iranul să aplice acordul pe care administraţia Trump l-a abandonat”, după ce Republica islamică a anunţat că nu va mai respecta, în curând, anumite angajamente pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

”Ultimul lucru de care avem  nevoie este un nou război în Orientul Mijlociu”, avertizează liderul democrat, după ce Washingtonul a anunţat întăriri militare la Golful Persic cu scopul de a răspunde unor atacuri vizând nave în apropierea Strâmtorii Ormuz.

Aceste atacuri au fost imputate de către Washington Teheranului, care dezminte orice implicare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.