Premierul suedez social-democrat Stefan Löfven a fost răsturnat de la putere luni, în urma unei moţiuni de cenzură, în Parament - o premierăî istoria politică a Suediei -, care-i acordă un termen de o săptămână să-şi prezinte demisia sau să convoace noi alegeri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce Partidul de Stânga i-a retras, săptămâna trecută, susţinerea, moţiunea de cenzură a Guvernului a fost susţinută de o majoritate absolută de 181 dintre cei 349 de deputaţi. 109 de deputaţi au votat împotriva moţiunii, iar 51 s-au abţinut, potrivit rezultatului votului.

Pentru a fi adoptată, moţiunea avea nevoie de 175 de voturi.

Pentru a doborî Guvernul de la putere, fostul Partid Comunist a votat împreună cu Partidul Democraţii din Suedia (extremă dreapta), Partidul Moderaţilor (dreapta) şi Partidul Creştin-Democraţilor.

În urma a 11 moţiuni de cenzură care nu au trecut în istoria politică suedeză, Stefan Löfven, celebru prin capacitatea sa de a supravieţui unor crize politice de când a ajuns la putere în 2014, devine primul şef de Guvern răstunat de la putere în acest fel.

Şeful Guvernului are la dispoziţie o săptămână fie să anunţe alegeri anticipate - în plină perioadă estivală -, fie să demisioneze.

Constituţia suedeză prevede ca, în afara unor alegeri anticipate, să aibă loc şi scrutinul prevăzut, în acest caz în septembrie 2022, ceea ce antrenează două scrutine legislative în mai puţin de un an.

În cazul unei demisii, premierul îl lasă pe preşedintele Parlamentului să poarte negocieri cu un partid pentru a instala un nou şef al Executivului, care ar putea fi tot Stefan Löfven, în baza unui nou acord politic, subliniază analiştii.

Disensiuni au izbucnit joi, când Partidul de Stânga (Vänsterpartiet) a anunţat că susţine o moţiune de cenzură.

Motivul acestei moţiuni este un proiect de lege, aflat în stadiul preliminar, în vederea unei reforme a încadrării chiriilor, una dintre temele dragi acestui partid, care consideră această problemă drept centrală în modelul suedez, în pofida unei pieţe locative arhisaurate.

Proiectul de lege, care figurează în acordul de guvernare ”din ianuarie”, încheiat în 2019, prevede o liberalizare a chiriilor în construcţii noi.

Liderul Democraţilor Suedezi, iniţiatorii moţiunii, Jimmie Akesson a catalogat Guvernul lui Löfven drept dăunător şi slab istoric.

”N-ar fi trebuit să ajungă niciodată la putere”, a declarat el în Parlament.

Löfven conduce din 2018 un Guvern minoritar de centru-stânga, susţinut de Partidul de Stânga şi două formaţiuni mici de centru-dreapta.

”Nu Partidul de Stânga a abandonat Guvernul social-democrat, ci Guvernul social-democrat, care a abandonat Partidul de Stânga şi poporul suedez”, a anunţat liderul Partidului de Stânga, Nooshi Dadgostar.

Potrivit unor sondaje, blocul suedez de centru-stânga este dat cot la cot cu blocul de centru-dreapta, în cazul unor alegeri anticipate.

Nooshi Dadgostar a anunţat că, în pofida faptului că Partidul de Stânga a votat în favoarea moţiunii de cenzură, ”nu va ajuta niciodată un Guvern naţonalist de dreapta” să preia puterea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.