Statul New York, care a depus plângere în civil cu privire la fraude împotriva fostului preşedinte Donald Trump, a fiilor săi şi imperiului lor imobiliar Trump Organization, le cere de-acum despăgubiri în valoare de ”370 de milioane de dolari”, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, mai mult decât cele 250 de milioane de dolari cerute de către procurorul general al statului Letitia James în plângerea sa din toamna lui 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această sumă este mai mare decât cea de 250 de milioane de dolari pe care procurorul general a statului Letitia James a cerut-o în plângerea sa din toamna lui 2022, care a declanşat procesul civil aflat în curs cu privire la fraude financiare la un tribunal din New York, unde depun mărturie, din octombrie, Donald Trump şi fiii săi Donald Jr şi Eric.

”VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE”

Miliardarul republican - care se află în campanie electorală în vederea alegerilor prezidenjţiale din noiembrie - a reacţionat imediat pe reţeaua sa de socializare Truth Social, şi o atacă din nou pe James, o magistrată afroamericană care conduce Justiţia în statul New York, o aleasă din cadrul Partidului Democrat, pe care o acuză de faptul că este ”coruptă” şi de o ”vânătoare de vrăjitoare”.

”Eu n-am făcut nimic rău. Declaraţiile mele financiare sunt bune şi foarte prudente”, dă asigurări vineri Donald Trump.

Donald Trump, fiii săi şi grupul familial Trump Organization sunt acuzaţi de justiţia civilă newyorkeză de faptul că au supraevaluat în mod colosal, în anii 2020, valoarea zgârie-norilor, hotelurilor de lux şi terenurilor de golf aflate în centrul imperiului lor, cu scopul de a obţine împrumuturi mai favorabile de la bănci şi condiţii mai bune de asigurări.

”REPUBLICĂ BANANIERĂ”

De la începutul procesului de la Manhattan, la 2 octombrie, omul de afaceri în vârstă de 77 de ani, a atacat justiţia la fiecare dintre numeroasele sale înfăţişări la tribunal, denunţând o ”vânătoare de vrăjitoare” sau un ”proces demn de republici bananiere”.

În urma unor atacuri la adresa grefierei sale, judecătorul Arthur Engoron i-a interzis lui Donald Trump să se exprime cu privire la echipa sa şi i-a aplicat două amenzi, în sumă de 15.000 de dolari din cauza încălcării acestui ordin judecătoresc.

Avocaţii săi denunţă un dosar gol din punct de vedere juridic.

Spre deosebire de procesele penale - care-l aşteaptă în acest an, inclusiv cel cu privire la presupuse manevre în vederea răsturnării rezultatului alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020 -, Donald Trump nu riscă să fie condamnat la închisoare în acest dosar civil.

Însă el mizează mult, iar lucrurile au început prost.

Înainte de deschiderea procesului, judecătorul Engoron estima, la sfârşitul lui septembrie, că acuzarea prezenta ”probe concludente cu privire la faptul că între 2014 şi 2021 pârâţii au supraevaluat activele” grupului cu ”812 milioane (până la) 2,2 miliarde de dolari”, în funcţie de an, în cifrele înscrise pe ştatele financiare anuale ale lui Donald Trump.

Ca urmare a unor ”fraude reptate”, el a dispus lichidarea societăţilor care gestionează aceste active - ca de exemplu Trump Tower pe 5th Avenue în Manhattan sau zgîrie-norul de la numărul 40 pe Wall Street.

Aceste măsuri au fost suspendate, însă, de către o Curte de Apel.

Procesul judecă mai multe alte delicte - fraude de asigurări şi penalităţi financiare cerute de Parchetul General al statului New York, care cere aşadar de-acum înainte 370 de milioane de dolari şi nu 250 de milioane de dolari ca în plângerea iniţială.

Judecătorul Engoron urmează să închidă dezbaterile luna aceasta şi să stabilească suma prejudiciului şi a reparaţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.