Premierul spaniol de centru-dreapta Mariano Rajoy intenţionează să reducă ziua de lucru a populaţiei, prin renunţarea la siesta tradiţională de trei ore, dar şi să aducă din nou Madridul pe acelaşi fus orar ca Londra, o tentativă de a atrage cât mai multe voturi înainte de alegerile generale din iunie, relatează The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Voi găsi consens pentru a mă asigura că ziua de muncă se termină la ora 18”, a spus Rajoy.

În prezent, majoritatea angajaţilor spanioli încep munca la ora 10, iar la 14 intră în pauză timp de până la trei ore. Se întorc după aceea din nou la serviciu şi termină ziua de muncă la 20.

Siesta îşi are originea în agricultură şi le permite fermierilor să evite soarele puternic de la prânz.

În prezent, deşi spaniolii lucrează, teoretic, mai multe ore decât germanii, productivitatea lor medie este cu mult mai mică.

“Avem nevoie de ore de muncă mai flexibile, să reducem pauza de prânz, să fixăm limite de timp pentru întâlnirile de afaceri şi să practicăm şi să cerem punctualitate”, arată un raport din 2013 al unei comisii parlamentare.

Potrivit documentului, eliminarea siestei ar duce la o creştere a calităţii vieţii, a ratei naşterilor şi la o scădere a ratei divorţurilor.

Analiştii consideră că, prin eliminarea siestei, o decizie foarte populară, Rajoy încearcă să atragă cât mai mulţi alegători înainte de legislativele din iunie.

De asemenea, premierul a propus întoarcerea Spaniei la fusul orar Greenwich Mean Time (GMT), la fel ca Londra. În prezent, Madridul are aceeaşi oră ca ţările din Europa Centrală, precum Cehia, după ce, în 1942, fostul dictator Franco şi-a arătat susţinerea pentru regimul nazist prin adoptarea orei Berlinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.