Mii de oameni au manifestat duminică la Barcelona împotriva amnistiei pe care stânga o negociază cu partidele catalane pro-independenţă, pentru a obţine sprijinul esenţial al acestora în vederea desemnării socialistului Pedro Sánchez în fruntea guvernului spaniol, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În strigăte de "Nu amnistiei!" şi Carles "Puigdemont la închisoare!" - numele fostului lider catalan care a condus în 2017 tentativa eşuată de separare a acestei regiuni din nord-estul Spaniei -, mulţimea a fluturat steaguri spaniole pe Paseo de Gracia, în centrul capitalei catalane.

Dreapta şi extrema dreaptă se opun amnistiei

Manifestaţia, organizată de platforma antiindependenţă Societatea Civilă Catalană sub sloganul "Nu în numele meu: nici amnistie, nici autodeterminare", s-a bucurat şi de prezenţa liderului Partidului Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo, de orientare conservatoare, şi a liderului partidului de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal.

Atât dreapta, cât şi extrema dreaptă se opun cu fermitate posibilei graţieri a separatiştilor catalani care sunt urmăriţi penal pentru participarea lor la evenimentele din 2017, aşa cum a cerut mişcarea pro-independenţă în schimbul sprijinului pentru nominalizarea lui Pedro Sánchez.

"Aceasta nu este o amnistie care vizează reconcilierea, ceea ce vizează exclusiv este (obţinerea) preşedinţiei guvernului spaniol", a declarat presei Feijóo, care săptămâna trecută nu a reuşit să devină prim-ministru. Drept urmare, marţi, regele Spaniei, Felipe al VI-lea, l-a însărcinat pe Pedro Sánchez, aflat la putere din 2018, să candideze pentru acest post, chiar dacă partidul său s-a clasat doar pe locul al doilea, după PP, la alegerile generale din 23 iulie.

Bucurându-se deja de sprijinul extremei stângi, cu care guvernează în coaliţie din 2020, el pare să fie într-o poziţie mai bună decât Feijóo pentru a obţine undă verde din partea unei majorităţi absolute de deputaţi. Pentru a face acest lucru, însă, Pedro Sánchez are nevoie şi de sprijinul partidelor catalane pro-independenţă, cărora le-a promis că va da dovadă de "generozitate".

"O amnistie ar fi ca şi cum ar spune că ceea ce au făcut ei a fost legal, iar acest lucru nu este adevărat, este o minciună. Ar fi ca şi cum ar spune că actuala Constituţie este nedreaptă şi asta este o minciună", a afirmat Araceli Rodríguez, o profesoară universitară în vârstă de 53 de ani, purtând o pălărie decorată cu culorile drapelului spaniol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.