Îngrijorările legate de coronavirus au scăzut, iar rata de aprobare a preşedintelui Donald Trump a crescut în şase state indecise, în ultimele două săptămâni, potrivit unui nou sondaj realizat de CNBC/Change Research.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate acestea, îmbunătăţirea nu l-a ajutat pe preşedintele republican să recupereze decalajul faţă de contracandidatul democrat Joe Biden.

În Arizona, Florida, Michigan, Carolina de Nord, Pennsylvania şi Wisconsin, state care pot oscila de la un candidat la altul (swing states), 66% dintre posibilii alegători au declarat că au îngrijorări serioase legate de Covid-19, potrivit sondajului publicat miercuri. În urmă cu două săptămâni, proporţia era de 69%.

Ponderea respondenţilor care afirmă că au îngrijorări foarte serioase referitoare la noul coronavirus s-a redus de la 49% la 45%.

În acelaşi timp, 48% dintre votanţii din statele respective afirmă că aprobă activitatea lui Trump, în timp ce 52% o dezaprobă. Acum două săptămâni, 46% dintre respondenţi au spus că aprobă activitatea preedintelui, iar 54% că nu sunt de acord.

În privinţa modului în care Trump gestionează criza coronavirusului, aprobarea a urcat la 47%, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii mai. La începutul acestei luni, 44% dintre respondenţi au afirmat că aprobă modul în care Trump gestioneză Covid-19.

Sondajul, realizat în cele 6 statele indecise, a intervievat 4.904 persoane, de vineri până duminică, şi are o marjă de eroare de plus/minus 1,4 puncte procentuale.

Schimbările apărute în opinia publică survin în timp ce epidemia de coronavirus, care este printre cele mai grave din lume, pare să se atenueze. Numărul cazurilor noi de Covid-19 din SUA şi numărul spitalizărilor au scăzut constant, ca şi procentajul de teste pozitive.

Statele Unite au raportat peste 5,7 de milioane de cazuri de Covid-19 şi cel puţin 178.000 de morţi provocate de această boală, ambele numere fiind mai mari decât în oricare altă ţară, potrivit datelor oferite de Johns Hopkins University.

Incapacitatea preşedintelui Trump de a ţine sub control epidemia a părut să îi afecteze efortul de a câştiga al doilea mandat la Casa Albă, în alegerile din 3 noiembrie.

Chiar dacă  rata de aprobare a preşedintelui în cele şase state care vor contribui la stabilirea câştigătorului alegerilor a crescut, sondajul arată că se menţin condiţiile dificile pentru acesta.

Alegătorii din cele şase state indecise afirmă cu o marjă de 51% la 49% că Joe Biden şi democraţii ar gestiona mai bine coronavirusul decât Trump şi republicanii.

Deşi sondajul arată o cursă prezidenţială competitivă, Biden îl devansează pe Trump cu o marjă de 49% la 46% în statele cheie. Biden este înaintea preşedintelui în funcţie în cinci din cele şase state, iar în Carolina de Nord scorul este aproape la egalitate.

Rezultatele sondajului sunt următoarele:

Arizona: Biden 49%, Trump 47%

Florida: Biden 49%, Trump 46%

Michigan: Biden 50%, Trump 44%

Carolina de Nord: Biden 48%, Trump 47%

Pennsylvania: Biden 49%, Trump 46%

Wisconsin: Biden 49%, Trump 44%

Nu se ştie exact câtă susţinere a obţinut Biden în urma Convenţiei Naţionale Democrate, dar alegătorii i-au acordat note mari pentru discursul său de acceptare a nominalizării. Aproximativ 7 din 10 respondenţi în sondajul realizat de CNBC/Change au afirmat că au avut o reacţie pozitivă la remarcile acestuia.

Trump are oportunitatea de a contracara mesajul lui Joe Biden cu propriul său discurs, în ultima zi a Convenţiei Naţionale Republicane, care are loc joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.