Statele Unite au hotărât să-l ucidă pe generalul iranian Qassem Soleimani la puţin timp după ce acesta a sosit la Bagdad, vinerea trecută, în parte din cauza unui complot vizând să ”arunce în aer” Ambasada americană din capitala irakiană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această declaraţie ar putea face lumină asupra unor informaţii clasificate, evocate până acum vag, care au determinat Washingtonul să estimeze că asasinarea comandantului iranian şi dejucarea planurilor acestuia justificau expunerea la eventuale represalii ale Teheranului.

Statele Unite au întrezărit repercusiunile acestui asasinat în noaptea de marţi spre miercuri, când Iranul a tras zeci de rachete asupra unor baze în Irak în care se aflau militari americani - un atac menit să facă numeroase victime potrivit Pentagonului, dar care nu a făcut niciuna.

”Noi am prins un mostru absolut şi l-am suprimat, iar asta ar fi trebuit să se facă de mult timp. Noi am făcut-o pentru că ei plănuiau să ne arunce în aer ambasada”, le-a spus Donald Trump joi unor jurnalişti la Casa Albă.

El a adăugat că atacul ţintit vizând unul dintre cel mai influente personaje ale regimului iranian a fost totodată un răspuns dat atacului cu rachete din decembrie al unei miliţii proiraniene asupra unei baze militare irakiene în care a fost ucis un civil american şi care ar fi fost orchestrat în parte de către Soleimani, potrivit unor oficiali de la Washington.

Acest atac asupra bazei de la Kirkuk, în nordul Irakului, a fost urmat de manifestaţii violente ale unor susţinători ai miliţiilor şiite proiraniene la Ambasada Statelor Unite de la Bagdad. Trump a declarat că Soleimani voia ca aceste violenţe să escaladeze.

”A fost un complot perfect organizat. Iar voi ştiţi cine l-a organizat. Acest om nu mai există. Iar el avea în minte mai mult decât această ambasadă”, a declarat preşedintele american.

Întrebat despre aceste declaraţii ale lui Trump, un oficial american de rang înalt de la Departamentul Apărării a declarat că Soleimani a orchestrat manifestaţiile de la ambasadă şi că exista un plan vizând aruncarea în aer a sediului diplomatic.

Acest oficial, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, a refuzat însă să furnizeze detalii despre informaţiile clasificate de care dispun serviciile americane de informaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.