Premierul slovac Robert Fico a anunţat că el şi Guvernul său respectă hotărârea prin care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins miercuri încercarea Slovaciei şi Ungariei de anulare a planului european de repartizare pe bază de cote obligatorii a azilanţilor din Grecia şi Italia în celelalte state membre UE, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi espectăm deplin verdictul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a declarat miercuri Fico în faţa presei.

Însă el a adăugat că poziţia critică a Bratislavei faţă de sistemul cotelor obligatorii ”nu s-a schimbat deloc”.

Planul din 2015 în vederea mutării a 160.000 de refugiaţi din Grecia şi Italia, pe o perioadă de doi ani, a fost o soluţie temporară, care se încheie pe 26 septembrie, a subliniat şeful Guvernului slovac.

Fico a declarat că el crede că Slovacia nu va fi sancţionată în vreun fel de Uniunea Europeană din cauza poziţiei sale faţă de acest plan european.

BERLINUL SALUTĂ DECIZIA CJUE

Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a salutat miercuri hotărârea CJUE, care obligă Ungaria şi Slovacia să participe la efortul UE de a repartiza azilanţii din Grecia şi Italia.

El a subliniat că se aşteaptă ca toate statele membre UE să implementeze această hotărâre ”fără ezitare”.

Hotărârea Curţii cu sediul la Luxemburg confirmă confirmă că solidaritatea aprobată de şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE nu doar că este conformă valorilor europene, ci aderă deplin la dreptul european, a apreciat ministrul de Externe al Angelei Merkel.

”Solidaritatea nu este un drum cu sens unic”, a subliniat el.

”Putem să ne aşteptăm acum şi ne aşteptăm ca toţi partenerii europeni să respecte verdictul (CJUE) şi să pună în aplicare hotărârea fără să mai ezite”, a îndemnat Gabriel, referindu-se la statele din Europa de Est refrectare faţă de sistemul european de distribuire a azilanţilor pe bază de cote.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.