Sistemul Covax va dispune de 500 de milioane de doze de vaccin anti-Covid de la Moderna, după un acord semnat cu Alianţa pentru vaccin (Gavi), informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele doze ale acestui vaccin cu ARN mesager urmează să fie livrate în al patrulea trimestru din 2021, «cu un total de 34 de milioane de doze disponibile în 2021 şi până la 466 milioane de doze în 2022», a anunţat Gavi.

Vaccinul Moderna se administrează în general în două doze, chiar dacă noi recomandări prevăd o singură doză dacă pacientul a avut coronavirus destul de recent. Acordul conţine şi "opţiuni care permit să se obţină doze de vaccin care să fie adaptate la noile tulpini". 

"Extinderea şi diversificarea portofoliului a fost întotdeauna un obiectiv cheie al Covax şi trebuie să rămânem flexibili în faţa acestei pandemii în continuă evoluţie - inclusiv a ameninţării tot mai mari reprezentate de noile variante”, a declarat directorul executiv al Gavi, dr. Seth Berkley. Acest acord cu Moderna "este un pas în plus în această direcţie", a asigurat el.
 
Acordul vine după aprobarea de urgenţă a vaccinului vineri de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), o condiţie prealabilă pentru ca serul să fie integrat în sistemul Covax, înfiinţat de Gavi, OMS şi Cepi (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations).
 
Acordul este „un pas important pe măsură ce ne străduim să ne asigurăm că oamenii din întreaga lume au acces la vaccinul nostru împotriva Covid-19”, a declarat şeful Moderna Stéphane Bancel, recunoscând că „multe ţări au resurse limitate pentru a accesa vaccinurile”. Pe lângă Moderna, OMS a aprobat şi vaccinul de la Pfizer-BioNTech, cele două seruri AstraZeneca produse în India şi Coreea de Sud şi cel de la Johnson & Johnson, numit Janssen.
 
Până în prezent, Covax, al cărui principal furnizor rămâne AstraZeneca, a livrat peste 49 de milioane de vaccinuri către 121 de ţări şi teritorii participante. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.