Ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu denunţă joi tentative ruse recente de ”preluarea controlului” asupra unor misiuni franceze de patrulare aeriană şi maritimă, citând un incident care a avut loc ”în urmă cu o lună” la Marea Neagră, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aveţi tentative de preluarea controlului de către ruşi a unui număr de patrule ale noastre, în urmă cu o lună. Un sistem rus de control aerian a ameninţat să doboare avioane franceze în Marea Neagră, în timp ce ne aflam într-o zonă internţaională liberă în care patrulăm”, denunţă la postul francez de radio RTL Sébastien Lecornu.

”Aveţi operaţiuni ruseşti care ameninţă piloţi francezi să le doboare aeronavele”, a continuat el.

Este vorba despre misiuni de patrulare aeriene şi maritime în vederea apărării libertăţii circulaţiei la mai multe mări pe glob.

Sébastien Lecornu a evocat de asemenea o navă de război rusă care a ancorat la Golful Senei, într-o zonă internaţională, ”ca pentru a intimida Franţa”.

AMENINŢĂRI CU ”SABOTAJ ŞI ATACURI CIBERNETICE”

Guvernul francez denunţă de mai multe zile o poziţionare rusă ”agresivă” şi hibridă - adică în mai multe domenii, inclusiv cibernetic -, dezinformări, în domeniul energiei şi alimentaţiei, în afară de atacuri militare frontale.

Această poziţie ”este veche de pe timpul Războiului Rece”, însă ”Rusia se joacă cu nivelurile în privinţa agresivităţii”, a conchis ministrul francez al Apărării.

El a citat un atac cibernetic vizând o întreprindere franceză în domeniul apărării, şi anume producţia de armament a acesteia.

Sébastien Lecornu a cerut în weekend o consolidare a măsurilor de securitate împotriva unor ameninţări cu ”sabotajul şi atacuri cibernetice” ruse care vizează ”în primul rând” Ministerul Apărării pe care-l conduce, într-o notă internă despre existenţa căreia AFP scrie că a aflat marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.