Slujbe religioase de binecuvântare a căsătoriilor cuplurilor de acelaşi sex ar putea să aibă loc în câteva săptămâni, în urma unui vot în acest sens - cu titlu experimental - al Sinodului Bisericii Anglicane, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, gay creştini ar putea să-şi invite familia şi prietenii la o slujbă specială, care poate avea loc în ziua de sâmbătă, de binecuvântare şi sărbătorire a căsătoriei, iar muzică, lecturi, confetti şi alte elemente pot face aceste slujbe să semene mult cu o slujbă de căsătorie ”standard”.

Propunerea unor slujbe autonome cu titlu experimental este formulată într-un amendament al unei moţiuni care relevă progrese făcute de episcopi în problema controversată a sexualităţii, cunoscuţi în Biserica Anglicană drept grupul ”A trăi în dragoste şi credinţă” (Living in Love and Faith).

Amendamentul a trecut cu un singur vot, iar moţiunea a fost adoptată cu 227 de voturi la 203.

Episcopul din Oxford, Steven Croft, care a propus amendamentul, declară că aceste ”slujbe” experiemtale autonome urmează să fie ”voluntare”, adică niciun membru al clerului va fi obligat să le oficieze.

Episcopii au convenit luna trecută să recomande rugăciuni speciale pentru clupluri de acelaşi sex care să fie folosite în slujbele existente, care ar putea să înceapă înainte de Crăciun.

Ei au hotărât tot luna trecută să lanseze un proces de doi ani în vederea unei autorizări a slujbelor speciale autonome în virtutea dreptului canomic.

Prin această propunere, slujbe de probă autonome pot începe să aibă loc în paralel cu autorizarea permanentă.

Arhiepiscopul din Canterbury Justin Welby şi arhiepiscopul din York Stephen Cottrell, care a susţinut amendamentul, anunţă într-un comunicat comun că ”am auzit tare şi răspicat, în dezbaterea amplă de două zile, profunzimea sentimentelor din întreaga Biserică asupra acestor probleme extrem de importante”.

”Această moţiune a fost adoptată cu un vot strâns, însă nu subestimăm profunzimea sentimentelor şi vom reflecta la tot ceea ce am auzit pe măsură ce vom încerca să avansăm împrreună”, adaugă ei.

Episcopul Londrei Sarah Mullally, copreşedinta grupului ””A trăi în dragoste şi credinţă”, a declarat că ”adevărul este, aşa cum am văzut din nou azi (miercuri), că Biserica Anglicană nu este de acord în probleme de sexualitate şi căsătorie”.

Episcopii urmează, acum, ”să reflecteze la cea mai bună cale de a implementa” hotărârea Sinodului, a anunţat ea.

O activistă în favoarea egalităţii căsătoriei din cadrul Bisericii Anglicane, Jayne Ozanne, consideră că această hotărâre aduce ”fărâme mici de speranţă lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT+)”.

”Biserica Anglicană rămâne profund homofobă, indiferent ce-ar spune episcopii şi arhiepiscopii. Mi-e teamă că mare parte a naţiunii va judeca Biserica Anglicană drept abuzivă, ipocrită şi lipsită de iubire. Din păcate, are dreptate”.

Un avocat, Daniel Matovu, un menbru laic al Sinodului, le-a spus membrilor acestuia că propunerea este ”contrară şi total incompatibilă cu cuvântul lui Dumnezeu”.

El a subliniat că Biblia arată clar că un bărbat care se culcă cu un bărbat nu poate intra în ”împărăţia cerului”.

Sinodul s-a opus prin vot unei serii de amendamente, o respingere considerată de activişti în favoarea homosexualităţii drept o amânare a progreselor ”glaciale” ale Bisericii Anglicane către egalitatea căsătoriei.

Biserica încearcă să evite - de mai bine de 20 de ani - o ruptură între progresişti şi tradiţionalişti în aceste probleme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.