Coreea de Sud avertizează joi că va lua ”măsurile necesare” dacă Phenianul continuă să folosească fără autorizaţie un complex industrial comun din Coreea de Nord, considerat odinioară un simbol al reunificării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Coreea de Nord trebuie să înceteze imediat. Dacă Nordul nu răspunde cererii noastre, vom lua măsurile necesare, pornind de la principiul că a recunoscut că a exploatat acest complex fără autorizaţie”, ameninţă Seulul într-un aviz.

Seulul nu precizează însă care sunt aceste ”măsuri”.

Peste 50.000 de muncitori nord-coreeni lucrau odinioară în complexul industrial Kaesong, fabricând de la ceasuri la haine pentru aproximativ 125 de întreprinderi sud-coreene, care furnizau finanţarea şi echipamentul.

În 2016, Seulul s-a retras din proiect - lansat în urma unui summit intercoreean în 2000 -, ca represalii faţă de un test nuclear şi tiruri de rachetă nord-coreene, argumentând că profiturile de la Kaesong contribuiau la finanţarea provocărilor.

Însă Phenianul a continuat să folosească instalaţiile şi bunurile care aparţin Coreei de Sud fără autorizaţie, acuză joi Ministerul sud-coreean al Unificării.

Biroul de Legătură al Coreei de Sud a trimis joi un aviz prin care cere încetarea activităţilor în complexul industrial, însă Coreea de Nord a refuzat să-l primească, potrivit Seulului.

Acest anunţ intervine la o zi după ce ziarul nord-coreean Rodong Sinmun a publicat o serie de fotografii în care apare un autobuz sud-coreean care circulă la Phenian.

Autobuzul a fost folosit la transportarea unor angajaţi nord-coreeni la complexul Kaesong înainte ca acesta să fie închis, precizează ministerul.

Această zonă de activitate economică constituia, atunci când a fost deschisă, ultima formă de cooperare economică între cele două Corei, care furniza devize preţioase Nordului sărăcit şi o forţă de muncă ieftină şi înlesniri fiscale acordate întreprinderilor implicate.

Coreea de Nord şi-a intensificat eforturile în domeniul dezvoltării militare şi nucleare după eşecul unui summit în Vietnam, la Hanoi, în 2019, al dictatorului Kim Jong Un şi preşedintelui american de atunci, Donald trump.

În martie, ea a testat, potrivit presei de stat, o ”dronă de atac nucleară submarină” şi a procedat la lansatea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).

De la începutul lui 2022, autorităţile din Coreea de Sud şi Statele Unite avertizează împotriva unui al şaptelea test nuclear nord-coreean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.