Senatori americani de prim-plan cer Guvernului lui Joe Biden să analizeze expulzarea a până la 300 de diplomaţi ruşi, dacă Moscova nu emite vize suplimentare personalului Ambasadei Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite au protestat în mod oficial după ce Moscova a interzis, în august, angajarea de personal rus sau din ţări terţe la ambasadele străine din Rusia, obligând Washngtonul să concedieze aproximativ 200 de angajaţi locali la misiunile sale din întreaga Rusie.

Doi senatori democraţi şi doi senatori republicani afirmă, într-o scrisoare adresată preşedintelui Joe Biden, că Rusia a numărat mult timp personalul local în calcularea numărului diplomaţilor americani autorizaţi în ţară.

Ca atare, aproximativ 400 de diplomaţi ruşi sunt, în prezent, prezenţi în Statele Unite, în timp ce Statele unite au aproximativ 100 de diplomaţi americani în Rusia, subliniază ei.

”Această disproporţie în reprezentarea diplomatică este inacceptabilă”, scriu senatorii, inclusiv democratul Bob Menendez, preşedintele Comisiei Afacerilor Externe din Senat, şiinfluentul senator republican Marco Rubio.

Administraţia Biden a expulzat zece diplomaţi ruşi în aprilie, ca represali în urma unor atacuri cibernetice şi unor amestecuri în alegeri americane ale Rusiei.

Relaţiile între cele două ţări - rivale din timpul Războiului Rece - rămân tensionate, însă s-au stabilizat după ce Joe Biden s-a întâlnt cu omologul său rus Vladimir Putin în iunie, la Geneva.

Biden şi Putin au însărcinat atunci diplomaţi de rang înalt să continue negocieri cu privire la o limitare a armamentului şi în vederea unei preveniri a unei eventuale neînţelegeri între cele două puteri.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.