Şeful Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a declarat sâmbătă că decizia a nouă ţări de a suspenda finanţarea din cauza acuzaţiilor că personalul a fost implicat în atacurile din 7 octombrie din Israel este şocantă şi a îndemnat aceste ţări să revină asupra deciziei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aceste decizii ameninţă activitatea noastră umanitară în curs de desfăşurare în întreaga regiune, inclusiv şi mai ales în Fâşia Gaza", a precizat Philippe Lazzarini într-un comunicat.

"Este şocant să vedem o suspendare a fondurilor către agenţie ca reacţie la acuzaţiile împotriva unui mic grup de angajaţi, mai ales având în vedere măsurile imediate pe care UNRWA le-a luat prin rezilierea contractelor acestora şi prin solicitarea unei investigaţii independente şi transparente. Biroul Serviciilor de Supraveghere Internă al Organizaţiei Naţiunilor Unite (OIOS), cea mai înaltă autoritate de investigaţie din sistemul ONU, a fost deja sesizat cu privire la această chestiune foarte gravă”, menţionează şeful UNRWA.

UNRWA este principala agenţie umanitară din Gaza, peste 2 milioane de persoane depinzând de ea pentru simpla lor supravieţuire.   Mulţi sunt înfometaţi, în timp ce ceasul se apropie de o foamete iminentă. Agenţia administrează adăposturi pentru peste 1 milion de persoane şi oferă hrană şi asistenţă medicală primară chiar şi în perioada de vârf a ostilităţilor, a subliniat Lazzarini.

"Rog ţările care şi-au suspendat finanţarea să îşi reconsidere deciziile înainte ca UNRWA să fie nevoită să îşi suspende acţiunile umanitare. Vieţile oamenilor din Gaza depind de acest sprijin, la fel ca şi stabilitatea regională".

Şase ţări europene au suspendat sâmbătă finanţarea UNRWA. Marea Britanie, Germania, Italia, Ţările de Jos, Elveţia şi Finlanda s-au alăturat astfel Statelor Unite, Australiei şi Canadei în întreruperea finanţării agenţiei de ajutorare, o sursă esenţială de sprijin pentru populaţia din Gaza, după acuzaţiile Israelului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.