Secretarul american al Apărării Mark Esper a anunţat marţi că vrea să efectueze o vizită în China anul acesta, după ce Washingtonul a acuzat Beijingul că vrea să transforme Marea Chinei de Sud în ”imperiul său maritim”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Până la sfârşitul acestui an, sper să vizitez China pentru prima oară în calitatea mea de secretar al Apărării, pentru a înbunătăţi cooperarea în sectoarele în care avem interese comune şi să stabilim sisteme necesare de comunicare de criză”, a declarat Esper la un seminar online organizat de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS).

Şeful Pentagonului a reiterat că Statele Unite consideră revendicările teritoriale ale Beijingului la Marea Chinei de Sud drept ”ilegale”, însă a subliniat că Washingtonul ”nu caută conflictul”.

Washingtonul vrea ”relaţii pozitive şi productive cu China” şi doreşte ”să deschidă linii de comunicare şi de reducere a riscurilor”, a adăugat el.

Însă ”China nu are dreptul să facă din ape internaţionale o zonă de excludere a propriului său imperiu maritim”.

El a enumerat o serie de ”comportamte rele” la Marea Chinei de Sud în ultimele luni, acuzând armata chineză de faptul că a scufundat un vapor de pescuit vietnamez, de ”hărţuirea” unor societăţi malaysiene de explorare petrolieră şi de escortarea unor nave de pescuit în zona economică exclusivă a Indoneziei.

Statele Unite resping de mult timp revendicările Chinei asupra aproape tuturor insuliţelor şi recifurilor de la Marea Chinei de Sud, revendicate de asemenea de către ţări riverane - Malaysia, Vietnam, Filipine, Brunei.

Însă administraţia americană şi-a multiplicat presiunile asupra regimului lui Xi Jinping după ce Beijingul a impus o lege contestată a securităţii naţionale Hong Kongului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.