Secretarul american al Apărării Mark Esper a confirmat moartea lui Hamza ben Laden, unul dintre fiii lui Osama ben Laden şi prezentat ca moştenitorul acestuia la conducerea Al-Qaida, dezvăluită în iulie de presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre moartea lui Hamza ben Laden într-un interviu acordat postului american Fox, difuzat miercuri seara, Esper s-a abţinut să ofere detalii despre operaţiunea în cursul căreia acesta a fost ucis.

”Nu am detaliile. Iar dacă le-aş avea nu sunt sigur că aş putea să le împărtăşesc cu voi”, a declarat noul şef al Pentagonului, care a preluat această funcţie la sfârşitul lui iulie.

Întrebat dacă Hamza ben Laden este într-adevăr mort, Esper a răspuns ”este ceea ce înţeleg”.

Presa americană a dezvăluit, la sfârţitul lui iulie, că Hamza ben Laden a fost ucis şi că Statele Unite au contribuit la operaţiunea care a vizat să-l elimine.

Însă moartea sa nu a fost confirmată vreodat în mod public.

Considerat fiul preferat - chiar succesorul desemnat - al lui Osama ben Laden, fondatorul reţelei aflate la originea atentatelor de la 11 septembrie 2001, numele tânărului în vârstă de aproximativ 30 de ani se afla pe lista neagră americană a persoanelor acuzate de ”terorism”.

Washingtonul a oferit în februarie o recompensă de până la un milion de dolari în schimbul oricărei informaţii care permite găsirea acstuia.

Hamza ben Laden este considerat adesea ”prinţul moştenitor al jihadului”. Documente, inclusiv scrisori dezvăluite de AFP în mai 2015, arată că Osama ben Laden îl pregătea să-i fie succesor la conducerea jihadului mondial antioccidental.

Al 15-lea dintre cei aproximativ 20 de copii ai lui Osama ben Laden, un fiu al celei de a treia soţii ale sale, lui Hamza i s-a retras, în martie, naţionalitatea saudită.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.