Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov efectua luni prima sa vizită la Damasc, din 2012, într-o ţară devastată de război, a anunţat Ministerul sirian de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lavrov a fost primit de către preşedintele sirian Bashar al-Assad, face parte dintr-o delegaţie condusă de către vicepremierul rus Iuri Borisov, în vederea unor discuţii bilaterale, potrivit agenţiei siriene de presă Sana.

Şeful diplomaţiei ruse urmează să efectueze luni seara o vizită în Cipru.

Moscova, aliata de nezdruncinat a Damascului, a intervenit militar în Siria la sfârşitul lui 2015, pentru a-l susţine pe al-Assad, la acea vreme aflat într-o poziţie proastă în faţa rebelilor care voiau să-l înlăture de la putere şi în timp ce puterea unor grupări jihadiste atingea un apogeu.

Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat în ianuarie 2020 o vizită-surpriză la Damasc, prima sa vizită în capitală de la începutul Războiului din Siria în 2011.

În decembrie 2017, Putin a vizitat baza aeriană rusă Hmeimim, principala instalaţie militară rusă în nord-vestul Siriei.

Negocieri în vederea unei soluţionări politice a conflictului, sub egida ONU, au fost puţin câte puţin eclipsate de un proces paralel, numit ”procesul de la Astana”, organizat de Rusia şi Iran, aliaţii puterii siriene, în cooperare cu Turcia, susţinătoarea tradiţională a unor grupări siriene rebele.

Războiul din Siria, care a început în 2011 cu reprimarea în sânge de către regimul al-Assad a unor manifestaţii fără precedent în favoarea democraţiei, s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi a aruncat pe drumul exilului milioane de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.