Preşedintele Partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) Friedrich Merz se afla maţi în centrul unui potop de critici, după ce a denunţat un presupus ”turism social” al refugiaţilor ucraineni care au fugit din Ucraina din calea invaziei ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul opoziţiei germane şi-a cerut scuze, marţi, pentru declaraţiile pe care le-a făcut şi a subliniat că ele vizau ”exclusiv lipsa înregistrării refugiaţilor”.

Friedrich Merz şi-a exprimat luni, în tabloidul Bilod, ”o mare îngrijorare cu privire la faptul că decizia Guvernului de a trece de la sistemul de indemnizare a solicitanţilor de azil la sistemul de plată a alocaţiei de şomaj va antrena perturbări considerabile”.

Preşedintele CDU, care vizează postul de cancelar în 2025, a denunţat faptul că ”asistăm azi la un turism social al acestor refugiaţi către Germania, dintre care un număr mare profită de sistem”.

El îi acuză pe ucraineni de faptul că fac naveta din Ucraina în Germania cu scopul de a încasa ajutoare.

”Avem aici o problemă care se agravează”, a avertizat Friedrich Merz, al cărui partid domină în sondaje, în faţa Verzilor şi Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz.

Aproape un milion de refugiaţi din Ucraina, după invazia rusă, în urmă cu şapte luni, au intrat în Germania, cu toate că ”un număr considerabil” dintre ei nu a rămas în această ţară, anunţa la 23 august Minsterul german de Interne.

Aceste declaraţii ale lui Friedrich Merz au provocat critici, mai ales ale Guvernului Scholz.

”POPULISM PE SPATELE CELOR MAI SLABI”

”Să faci tapaj pe spatele femeilor şi copiilor ucraineni care au fugit de bombele şi tancurile lui Putin este mizerabil”, a denunţa, la Bild, ministrul de Interne Nancy Faeser.

”Dacă unele persoane fac naveta între Germania şi Ucraina, uneori cu riscul vieţii, acesta nu este un turism social. Poate că sunt pur şi simplu îngrijorate de rude, un soţ sau un tată, sau faţă de propria patrie”, a subliniat, la rândul său, într-o postare pe Twitter, ministrul german al Justiţiei, Marco Buschmann.

”Declaraţii despre un turism social distrug coeziunea pe care o avem, până în prezent, în susţinerea Ucrainei şi primirea refugiaţilor. Cei care fac asemenea declaraţii au un simţ al responsabilităţilor şi o empatie nule”, şi-a exprimat regretul preşedintele Comisiei Afacerilor Externe din Bundestag, Michael Roth.

Tabloidul Bild îl acuză pe Friedrich Merz de ”populism pe spinarea celor mai slabi”, cu doar câteva zile înaintea unui scrutin regional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.