Preşedintele sârb Aleksandăr Vucici l-a trimis în seara de Crăciun pe comandantul armatei la frontiera cu Kosovo, unde sârbi au ridicat baricade, în urma unei noi intensificări a tensiunilor, a anunţat generalul Milan Mojsilovic însuşi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Statului Major sârb, contactat telefonic de televiziunea Pink, a declarat că se afla în drum către Raska, un oraş care se află la zece kilometri de frontiera cu Kosovo, după ce a discutat cu preşedintele Vucici la Belgrad.

”Sarcinile pe care armata sârbă le-a obţinut (...) sunt precise, clare şi vor fi în întregime puse în aplicare”, a declarat generalul Mojsilovic.

”Situaţia acolo este complicată şi complexă şi riscă, în viitor, să aducă armata sârbă de-a lungul liniei administrative”, expresia prin care autorităţile sârbe desemnează frontiera cu Kosovo, a avertizat el.

Serbia nu recunoaşte independenţa pe care fosta sa provincie meridională - cu populaţie majoritar albaneză - şi-a proclamat-o în 2008.

Belgradul îi încurajează pe etnicii sârbi din Kosovo să sfideze autorităţăile locale, în timp ce Priştina vrea să-şi impună suveranitatea pe întregul teritoriu kosovar.

Sute de etnici sârbi menţin, de la 10 decembrie, în nordul Kosovo, baraje în semn de protest faţă de arestarea unui fost poliţist sârb, paralizând astfel circulaţia către două posturi de frontieră cu Serbia.

Cu puţin înainte de plecarea generalului Mojsilovic în zona de frontieră, mai multe publicaţii sârbeşti au difuzat o înregistrare video, pe reţele de socializare, în care se aud rafale de armă, şi afirmă că este vorba despre ”lupte” care au avut loc seara, după ce forţe kosovare au încercat să desfiinţeze o baricadă.

Poliţia kosovară a dezminţit imediat aceste informaţii şi a subliniat, pe Facebook, că membrii săi nu au participat la niciun schimb de focuri.

Presa de la Priştina scrie, în schimb, că o patrulă a Forţei NATO de Menţinerea Păcii (KFOR) se afla în zona tirurilor, dar că nimeni nu a fost rănit şi nu s-au produs nici pagube.

Ministrul kosovar de Interne Xhelal Svecla a anunţat că patrula KFOR a fost atacată.

KFOR, care şi-a consolidat în ultima perioadă prezenţa în nordul Kosovo, nu a comunicat incidentul.

La începutul lui noiembrie, sute de poliţişti etnici sârbi, integraţi în poliţia kosovară, dar şi judecători, procurori şi alţi funcţionari au demisionat în masă, în semn de protest faţă de o decizie controversată - suspendată de către Guvernul de la Priştina, de a le interzice etnicilor sârbi care tăiesc în Kosovo să folosească numere de înmatriculare emise de Serbia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.