Şefa Poliţiei din Londra Cressida Dick a demisionat pe fondul unei crize de încredere şi în urma unui raport care relevă comportamente rasiste, misogine şi discrminatorii în rândul Scotland Yard, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Îndemnată să demisioneze de către primarul Londrei Sadiq Khan, Cressida Dick a anunţat joi seara într-un comunicat că ”n-are de ales decât să demisioneze”.

”Este clar că primarul (Londrei Sadiq Khan) nu mai are încrederea necesară în conducerea mea pentru ca să continui”, a subliniat ea, precizaând că rămâne în post până la desemnarea unui succesor.

Poliţia din Londra a fost, de asemenea, criticată în mod deschis din cauză că a întârziat să ancheteze cu privire la petreceri la sediul Guvernului şi în cercuri ale puterii în pofida carantinei anticovid (partygate), un scandal care ameninţă supravieţuirea politică a lui Boris Johnson.

Şeful Guvernului i-a mulţumit Cressidei Dick, într-un mesaj postat pe Twitter, pentru că a ”protejat publicul şi ne-a făcut străzile mai sigure”.

”Dame Cressida şi-a servit ţara cu mult devotament şi distincţie timp de numeroase decenii”, subliniază Johnson.

Demisia Cressidei Dick, în vârstă de 61 de ani, a avut loc în urma publicării unui raport copleşitor al Poliţiei poliţiştilor britanici (IOPC).

IOPC a trecut în revistă mii de mesaje schimbate pe reţele de socializare, ”dintre care multe aveau o puternică încărcătură sexuală, erau discriminatorii sau făceau referire la violenţă”.

Ele conţin aluzii directe la violuri, expresii homofobe sau rasiste şi trimiteri la lagărul de exterminare nazist de la Auschwitz.

Nouă dintre cei 14 poliţişti vizaţi, de la Comisariatul Charing Cross, în centrul Londrei, se află în continuare în activitate.

Ei au minimalizat mesajele pe care le-au postat şi le-au pus pe cocoteala unor glume.

Această anchetă a fost lansată iniţial în 2018 împotriva unui poliţist suspectat de faptul că a întreţinut relaţi sexuale cu o persoană în stare de ebrietate în sediul unui comisariat de poliţie.

Ancheta a fost ulterior extinsă.

Primarul Londrei Sadiq Khan a anunţat într-un comunicat, joi seara, că ”nu a fost mulţumit” de răspunsul Cressidei Dick cu privire la amploarea unor schimbări, în opinia sa ”urgent de” necesare în vederea unei ”restaurări a încrederii” londonezilor şi debarasării de ”rasismul, sexismul, homofobia, hărţuirea, discriminările şi misoginia care există în continuare” în Poliţia Londrei.

Cressida Dick, numită în funcţie în 2017, a devenit atunci prima femeie la conducerea Scotland Yard.

În urma violării şi uciderii unei londoneze, Sarah Everard, de către un poliţist, în martie 2021, fapte care au şocat profund Regatul Unit, poliţia a fost acuzată de faptul că a ignorat o serie de semnale alarmante cu privire la comportamentul acestui agent.

Ea a fost arătată cu degetul din cauza unei intervenţii în forţă în vederea dispersării unei adunări care aducea un omagiu victimei sau după ce poliţişti s-au fotografiat la scena unei duble crime şi au postat imaginile pe Internet.

Cressida Dick s-a confruntat, de când se află la conducerea Poliţiei din Londra, cu o serie de atentate jihadste în 2017, incendiul sângeros de la Turnul Grenfell, soldat cu 71 de morţi, dar şi cu ”manifestaţii dificile”, ”pandemia” covid-19 şi ”uciderea unor ofiţeri în serviciu”, aminteşte ea.

”Sunt incredibil de mândră de echipa mea şi de tot ceea ce a realizat”, subliniază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.