Ministrul german de Interne Horst Seehofer a anunţat luni că demisioneazăde la preşedinţia Uniunii Creştin Sociale (CSU), aripa bavareză a Uniunii Creştin Democarate (CDU) a lui Angela Merkel, dar că intenţionează să rămână în funcţie în Guvernul federal, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Voi renunţa la mandatul meu de şef al partidului”, a declarat el într-o vizită la Bautzen, în est, adăugând că îşi va prezenta în cursul acestei săptămâni calendarul plecării din această funcţie.

El a fost relaes preşedinte CSU în decembrie

”Sunt ministru de Interne şi voi continua să exercit această funcţie”, a declarat el, dezminţind ca ”incorecte” informaţii potrivit cărora ar urma să demisioneze din funcţia de ministru, potrivit The Associated Press.

Seehofer, în vârstă de 69 de ani, a precizat că pleacă de la conducerea CSU pentru a permite o înnoire a instanţelor partidului.

”Iau această decizie pentru a face din 2019 un an al înnoirii CSU”, a spus el.

Plecarea sa nu este, în schimb, legată de deruta electorală suferită în alegerile regionale din landul Bavaria, în urmă cu o lună, a spus el.

În urma unui scor de abia de 37% din voturile exprimate, CSU a suferit, la 14 octombrie, cea mai mai înfrângere electorală din 1950 în fieful său, Bavaria.

Plecând de la conducerea CSU, pe care o deţine de zece ani, Seehofer urmează exemplul lui Merkel.

În urma înfrângerii usturătoare a CDU la 28 octombrie, în landul Hesse, cancelarul a anunţat că renunţă să mai candideze la şefia partidului său conservator, pe care-l conduce din 2000, însă va rămâne la şefia Guvernului federal până la finalul mandatului.

Seehofer a fost implicat într-o serie de dispute cu Merkel, în principal pe tema politicii migraţiei. Fricţiunile dintre cei doi lideri aproape au doborât guvernul de coaliţie al cancelarului anul acesta, din cauza insistenţei ministrului cu privire la expulzarea anumitor categori de migranţi.

De asemenea, susţinerea recentă a acestuia faţă de Hans-Georg Maassen, după ce directorul serviciilor germane de informaţii interne a minimalizat violenţe la manifestaţii împotriva migranţilor în oraşul Chemnitz, în estul ţării, l-au adus într-o nouă confruntare cu cancelarul şi Guvernul.

Partidul Social Democrat (SPD) a cerut ca Maassen să fie demis de la BfV în septembrie, în urma declaraţiilor pe care le-a făcut.

”Schimbarea face parte din viaţă”, a declarat Seehofer luni.

El a demisionat din funcţia de premier al Bavariei, o funcţie preluată de rivalul său mai tânăr Markus Soeder, dar s-a agăţat de funcţia de preşedinte CSU în pofida rezultatului în alegerile regionale din septembrie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.