O zonă de securitate în jurul Centralei Nucleare Zaporojie, în Ucraiana, aflată sub control rus, nu poate să fie garantată atât timp cât linia frontului nu se deplasează, declară miercuri şeful instalat de Rusia al regiunii ucrainene Zaporojia, a cărei anexare este revendicată de către Moscova, Evgheni Baliţki, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vreau să vă spun că să negociezi în timp ce linia frontului este la 100 de kilometri de gară... cred că este extrem de periculos”, a declarat Evgheni Baliţki la televizunea de stat.

El avertizează că nu este posibil ca centrala să fie închisă, în pofida faptului că temeri cu privire la noi bombardamente îi pot compromite şi mai mult securitatea.

”Asta nu este o jucărie. Nu poţio s-o porneşti şi s-o opreşti ca pe un întrerupătir. E overclocking-ul, răcirea şi aa mai departe”, a declarat BNaliţki.

Agenţia Internţaională a Energiei Atomice (AIEA) exercită presiuni în vederea instituirii unei zone de securitate - demilitarizată - în juruil acestei centrale nucleare, cea mai mare din Europa, situată în apropierea liniei frontului războiului dintre forţele ruse şi ucrainene.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardarea centralei şi instalaţiilor din jurul acesteia, care pote antrena un accident nuclear.

Centrala foloseşte în prezent generatoare diesel de urgenţă, în urma întreruperii liniei elctrice care o alimentează a doua oară în cinci zile, a anunţat miercuri directorul Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.