Secretarul general al ONU Antonio Guterres îndeamnă ”toate părţile” să depună ”toate eforturile” în vederea prelungirii Acordurilor de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, a anunţat un purtător de cuvânt, insistând asupra necesităţii unei ridicări rapide a ”obstacolelor” din calea exporturilor ruseşti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acordul Mării Negre” - cum mai este numit documentul -, semnat la 22 iulie de către ONU, Ucraina, Rusia şi Turcia, a permis exportarea a peste nouă milioane de tone de ecereale ucrainene şi alinarea crizei aliemtare mondiale cauzate de Războiul rus în Ucraina, însă incertitudini în centrul cărora se află o prelingire a acordului au condusb deja la o scumpire a preţului anumitor produse.

Aceste incertitudini au legătură cu declaraţii ale Rusiei, care denunţă o neaplicare a unui al doilea acord - semnat în aceeaşi zi - care să permită exporturi ruse de cereale şi îngrăşăminte.

Durata iniţială a acordului privind exporturile ucrainene ”este de 120 de zile şi poate fi prelungit în mod automat, la 19 noiembrie, în cazul în care nicio parte nu prezintă obiecţii”, a anunţat vineri într-un comunicat un purtător de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric.

”Îndemnăm toate părţile să depună toate eforturile pentru a reînnoi iniţiativa de la Marea Neagră şi să aplice cele două acorduri în totalitate, inclusiv ridicarea expresă a obstacolelor care pot persita în cazul exporturilor ruseşti de cereale şi îngrăşăminte”, a subliniat el.

”Nu subestimăm provocările, însă ştim că ele pot fi depăşite”, a dat asigurări Stéphane Dujarric.

”Guvernele, companiile martime, comercianţii de cereale şi îngrăşăminte şi agricultorii din întreaga lume au nevoie de claritate”, a insistat el.

Moscova se plânge de faptul că nu-şi poate vinde producţia de cereale şi de îngrăşăminte, din cauza sancţiunilor pe care Occidentul le-a impus sectoarelor financiare şi logistice ruseşti.

”Trebuie să vedem încă aplicarea celei de a doua părţi a acordului, înainte să se ia decizii” cu privire la prelungirea primeia, a declarat joi presei ambasadorul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a avertizat că Moscova se expune ”unei mari furii” a numeroase ţări care benefiază de cereale ucrainene, în cazul retragerii ”Acordului Mării Negre”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.