Secretara de stat britanică însărcinată cu Dezvoltarea Internaţională Priti Patel a demisionat miercuri, după ce s-a întâlnit cu personalităţi politice israeliene fără să informeze Guvernul, devenind astfel a doua reprezentantă care părăseşte Executivul în decurs de o săptămână, a anunţat Downing street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Priti Patel, în vârstă de 45 de ani, şi-a prezentat scuze şi demisia lui Theresa May, după ce a fost convocată la Downing Street, numărul 10, miercuri seara, scrutându-şi un turneu în Africa.

”Am acţionat cu cele mai bune intenţii, însă acţiunile mele nu au respectat exigenţele de transparenţă şi deschidere pe care le-am apărat şi promovat”, afirmă ea în scrisoarea de demisie.

”Marea Britanie şi Israelul sunt aliaţi apropiaţi şi este corect să colaborăm strâns. Însă acest lucru trebuie să aibă loc în mod oficial, prin canale oficiale”, i-a scris Theresa May, fragilizată şi mai mult de acest nou episod.

Este vorba despre a doua plecare din Guvernul conservator în decurs de o săptămână, după cea a ministrului Apărării Michael Fallon la 1 noiembrie.

Fallon este vizat într-un scandal de hărţuire sexuală care zguduie clasa politică britanică şi ameninţă să-i doboare atât pe un apropiat al lui May, vicepremierul Damian Green, cât şi pe secretarul de stat însărcinat cu Comerţul Internaţional Mark Garnier.

Patel a prezentat deja scuze luni, pentru faptul că s-a întâlnit cu o serie de oficiali iesraelieni - inclusiv premierul Benjamin Netanyahu - şi reprezentanţi ai unor ONG-uri şi întreprinderi, în timpul concediului, în august, fără să informeze Guvernul în avans.

FINANŢAREA ARMATEI ISRAELIENE

Ea i-a spus luni lui May că a evocat posibilitatea finanţării asistenţei umanitare oferite unor răniţi sirieni în Platoul Golan - a cărei ocupaţie parţială de către Israel Londra nu o recunoaşte - potrivit Downing Street.

Însă a păstrat anumite elemente sub tăcere. Ea nu ar fi explicat că acest ajutor ar implica finanţarea armatei israeliene, care a permis deja evacuarea a peste 3.100 de răniţi sirieni către spitale israeliene. Potrivit cotidianului israelian Haaretz, ea ar fi vizitat inclusiv un spital militar de campanie în acest teritoriu.

Ea a omis totodată să menţioneze altă întâlnire, organizată de această dată în septembrie, cu ministrul israelian al Securităţii Interne Gilad Erdan, la Westminster, deşi a recunoscut o întâlnire mai târziu, în acea lună, cu directorul general din Ministerul israelian de Externe Yuval Rotem, la New York.

În opinia deputatei Partidului Liberal-Democrat Jo Swinson, secretara de stat a comis ”o eroare de judecată teribilă”. ”Este bine că a plecat Patel, dar Cabinetul lui Theresa May trebuie acum să spună cinstit ce ştia şi când”, a subliniat ea într-un comunicat.

ÎNCĂLCĂRI GRAVE

”Este scandalos şi ne putem întreba câte alte cazuri, şi nu doar în Marea Britanie, nu au fost aduse la cunoştinţa publicului”, a declarat marţi reprezentanta palestiniană Hanane Achraoui pentru AFP, la Ierusalim.

Plecarea acestei susţinătoare fervente a Brexitului fragilizează o echipă deja împărţită pe această temă. Angajată în negocieri cruciale cu Bruxellesul cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană (UE), Theresa May nu reuşeşte să-şi stăpânească oamenii.

”Nu avem impresia unei orientări, unui control din partea premierului în aceste polemici, în momentul în care avem cu adevărat nevoie de un Guvern care să funcţioneze”, şi-a exprimat regretul la BBC o reprezentantă a Partidului Laburist, Yvette Cooper.

Alt nume greu al Executivului, şeful diplomaţiei Boris Johnson, cunoscut din cauza gafelor sale, s-a remarcat săptămâna aceasta după ce a făcut declaraţii considerate ca prejudiciabile unei iraniano-britanice încarcerate în Iran, pe care a fost nevoit să le corecteze ulterior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.