O bază americană de apărare antirachetă construită în nordul Poloniei urmează să devină ”operaţională” începând de vineri, anunţă luni premierul polonez în exerciţiu Mateusz Morawiecki, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Americanii ne-au informat că scutul antirachetă de la Redzikowo (la 250 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad) va deveni operaţional la 15 decembrie”, a anunţat în Parlament Mateusz Morawiecki, într-un discurs de politică generală.

Baza de la Redzikowo - concepută ca un element al iniţiativei preşedintelui democrat Barack Obama în 2009 - avea obiectivul să apere Occidentul de rachete balistice lansate de ţări ca Iranul.

Încă de la începutul proiectului american, Moscova a denunţat - la fel ca în cazul altor isntalaţii din regiune, inclusiv în România, la Deveselu - o ameninţare la adresa Rusiei.

Instalarea noii baze din Polonia a început în 2016.

Polonia - un stat membru NATO şi un aliat foarte apropiat al Statelor Unite - a făcut recent foarte multe achiziţii de material militar american - inclusiv sisteme americane de apărare antiaeriană de tip PATRIOT, avioane de vânătoare de tip F-35, lansatoare de rachetă de tip HIMARS şi tancuri de tip Abrams.

În prezent, pe teritoriul Poloniei, se află peste 10.000 de militari americani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.