Scurgeri radioctive s-au produs la Uzina metalurgică de la Rîbniţa, din regiunea transnistreană, însă autorităţile de la Chişinău spun că nu sunt motive de îngrijorare pentru populaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Uzina Metalurgică de la Rîbniţa ar fi avut loc, pe 5 martie curent, o scurgere radioactivă, iar nivelul radiaţiei în zonă, care se află la circa 140 de kilometri depărtare de la Chişinău, ar depăşi de 300 de ori norma admisă, conform ziarulnational.md, care precizează că informaţia, ascunsă iniţial, a apărut din surse anonime pe reţelele de socializare, dar incidentul este confirmat şi de Biroul pentru Politicie de Reintegrare al Guvernului de la Chişinău.

Coform sursei citate, într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arăta că, în ziua incidentului, la faţa locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale.  Angajaţilor Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona periculoasă. 

Autorităţile de laChişinău au confirmat incidentul, însă afirmă că nu există niciun pericol pentru populaţie.

„Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referinţă la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbniţa, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost solicitate, deşi la nivelul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce ţin de situaţiile excepţionale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la faţa locului se desfăşoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chişinău.

 „Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat pentru publicaţie Ion Apostol, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) de la Chişinău.

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.